Slasne delicije, meze Bliskog istoka u kojima su uživali, ali ih morali i replicirati, kandidati MasterChefa, prave gurmane neće ostaviti ravnodušnima. Možete ih pripremiti i vi u svojoj kuhinji pomoću recepta u nastavku za jelo: shakshuka / punjene smokve / janjeće kofte / pita bread / kizbara / dip. 

Sastojci za meze: 

  • paprika
  • poriluk
  • špinat
  • češnjak
  • jaja
  • feta sir
  • maslac
  • sol
  • papar
  • vrhnje za kuhanje
  • čili
  • smokve
  • bulgur
  • sušene brusnice
  • mrkva
  • svježi korijander
  • sezam
  • pekan orasi
  • limeta
  • maslinovo ulje
  • janjetina
  • luk
  • kumin
  • cimet
  • pinjoli
  • kajenski papar
  • rajčica
  • svježi sir
  • limun
  • peršin list
  • suhi kvasac 7g
  • 1 i ½ šalica tople vode i mlijeka
  • žlica šećera
  • 3 i ½ šalice glatkog brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sjemenke korijandera

 

 


Priprema meza: 

  1. Presotirajte poriluk i papriku na maslacu, dodajte češnjak, zalijte vrhnjem za kuhanje. Pirjajte, dodajte špinat. Dodajte jaja, začinite, posipajte drobljenim feta sirom i dovršite u pećnici. Na kraju dodajte špinat, korijander i poriluk.
  2. Skuhajte bulgur. Dodajte brusnice, naribanu mrkvu, tostirani sezam, pekan orahe, korijander, sok i koricu limete, te začinite sa soli i paprom.
  3. Smokve izdubite, unutrašnjost dodajte salati od bulgura, smjesom napunite smokve. Pokapajte maslinovim uljem.
  4. Ohlađeni bulgur pomiješajte s mljevenim janjećim mesom, dodajte luk, češnjak i korijander. Začinite sa soli, paprom, kuminom, cimetom, kajenskim paprom i tostiranim, pinjolima. Oblikovujte ražnjiće, grilajte ih na tavi.
  5. Kvasac namočite u toploj vodi i mlijeku sa šećerom. Nakon 5 minuta dodajte glatko brašno i maslinovo ulje. Razradite u glatku smjesu, mijesite da tijesto postane elastično.Tijesto stavite u posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže. Kada tijesto naraste, probušite ga i oblikujte bulice. Razvaljajte ih na krugove debljine 5 mm, premažite uljem, posipajte sjemenkama korijandera i tostirajte na tavi.
  6. Rajčicu narežite, začinitei dodajte korijander.
  7. Svježi sir razradite vilicom i začinite sa soli, paprom, koricom i sokom limuna, čilijem, peršinovim listom i maslinovim uljem.

Damir, Melkior i Stjepan otvoreno: Pogreške u hrvatskim restoranima koje žiri MasterChefa ne tolerira MasterChef - 4 MasterChef - 1 MasterChef - 3 +2 MasterChef - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju