Slasne delicije, meze Bliskog istoka u kojima su uživali, ali ih morali i replicirati, kandidati MasterChefa, prave gurmane neće ostaviti ravnodušnima. Možete ih pripremiti i vi u svojoj kuhinji pomoću recepta u nastavku za jelo: shakshuka / punjene smokve / janjeće kofte / pita bread / kizbara / dip.
Sastojci za meze:
- paprika
- poriluk
- špinat
- češnjak
- jaja
- feta sir
- maslac
- sol
- papar
- vrhnje za kuhanje
- čili
- smokve
- bulgur
- sušene brusnice
- mrkva
- svježi korijander
- sezam
- pekan orasi
- limeta
- maslinovo ulje
- janjetina
- luk
- kumin
- cimet
- pinjoli
- kajenski papar
- rajčica
- svježi sir
- limun
- peršin list
- suhi kvasac 7g
- 1 i ½ šalica tople vode i mlijeka
- žlica šećera
- 3 i ½ šalice glatkog brašna
- 2 žlice maslinovog ulja
- sjemenke korijandera
Priprema meza:
- Presotirajte poriluk i papriku na maslacu, dodajte češnjak, zalijte vrhnjem za kuhanje. Pirjajte, dodajte špinat. Dodajte jaja, začinite, posipajte drobljenim feta sirom i dovršite u pećnici. Na kraju dodajte špinat, korijander i poriluk.
- Skuhajte bulgur. Dodajte brusnice, naribanu mrkvu, tostirani sezam, pekan orahe, korijander, sok i koricu limete, te začinite sa soli i paprom.
- Smokve izdubite, unutrašnjost dodajte salati od bulgura, smjesom napunite smokve. Pokapajte maslinovim uljem.
- Ohlađeni bulgur pomiješajte s mljevenim janjećim mesom, dodajte luk, češnjak i korijander. Začinite sa soli, paprom, kuminom, cimetom, kajenskim paprom i tostiranim, pinjolima. Oblikovujte ražnjiće, grilajte ih na tavi.
- Kvasac namočite u toploj vodi i mlijeku sa šećerom. Nakon 5 minuta dodajte glatko brašno i maslinovo ulje. Razradite u glatku smjesu, mijesite da tijesto postane elastično.Tijesto stavite u posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže. Kada tijesto naraste, probušite ga i oblikujte bulice. Razvaljajte ih na krugove debljine 5 mm, premažite uljem, posipajte sjemenkama korijandera i tostirajte na tavi.
- Rajčicu narežite, začinitei dodajte korijander.
- Svježi sir razradite vilicom i začinite sa soli, paprom, koricom i sokom limuna, čilijem, peršinovim listom i maslinovim uljem.
Damir, Melkior i Stjepan otvoreno: Pogreške u hrvatskim restoranima koje žiri MasterChefa ne tolerira +2