Malo ulja, soli i začina može napraviti čuda. Marinade voli i povrće, a pogotovo ono nježnog okusa, poput tikvica, koje odmah dobije sasvim nove okuse. Marinirane tikvice dobro funkcioniraju i same, kao međuobrok, ali i uz pečeno meso ili baš bilo što ste poslužili uz pire od krumpira.

Možda ćete se razočarati, ali važno je da ovo riješimo odmah. Marinirane tikvice – iako je preporučljivo čuvati ih u staklenci – nisu baš prava zimnica, odnosno neće preživjeti čitavu zimu u smočnici.

Zapravo, izdržat će tek sedam dana u hladnjaku, pa je ovaj recept više nešto kao odgađanje posljednjeg pozdrava omiljenom nam ljetnom povrću nego rješenje kako se namiriti tikvicama i zimi (tu bi pravo kiseljenje bilo sretniji izbor, naravno, uz klasik – zaleđene blanširane ili sirove naribane tikvice).

Tanko narezane tikvice vrlo će brzo upiti marinadu, ali pokušajte se suzdržati da ih ne pojedete odmah. Ostavite ih u marinadi barem preko noći i rezultat će biti puno, puno bolji.

Sastojci za marinirane tikvice:

  • 2 tikvice srednje veličine, oprane i odrezanih krajeva
  • 1/2 čajne žličice soli
  • Za marinadu
  • 1/3 šalice suncokretova ulja
  • 4 žlice bijelog octa
  • 2 čajne žličice meda
  • 3 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/3 čajne žličice pahuljica ljute paprike
  • 1/2 čajne žličice crnog papra, svježe mljevenog
  • 1 čajna žličica svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog
  • 1 čajna žličica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • 1 čajna žličica svježeg korijandra, sitno nasjeckanog

Priprema mariniranih tikvica:

  1. Tikvice narežite na vrlo tanke ploške, možete ih napraviti pomoću gulilice za krumpir ili mandoline za povrće. Stavite ih u zdjelu, posolite i ostavite 30 minuta da puste vodu.
  2. Napravite marinadu - pomiješajte suncokretovo ulje s ostalim sastojcima.
  3. Ocijedite tikvice - nježno ih pritisnite rukama da iscuri sav višak tekućine. Stavite ih u zdjelu, dodajte marinadu i dobro promiješajte.
  4. Prebacite u posudu koja se može hermetički zatvoriti i stavite u hladnjak barem jednu noć prije posluživanja.

5 recepata koje mora isprobati svaki ljubitelj tikvica Tikvice su vrlo fleksibilna namirnica Pohani cvjetovi tikvica Složenac +0 Hrskave tikvice možete napraviti i u pećnici

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju