Malo ulja, soli i začina može napraviti čuda. Marinade voli i povrće, a pogotovo ono nježnog okusa, poput tikvica, koje odmah dobije sasvim nove okuse. Marinirane tikvice dobro funkcioniraju i same, kao međuobrok, ali i uz pečeno meso ili baš bilo što ste poslužili uz pire od krumpira.
Možda ćete se razočarati, ali važno je da ovo riješimo odmah. Marinirane tikvice – iako je preporučljivo čuvati ih u staklenci – nisu baš prava zimnica, odnosno neće preživjeti čitavu zimu u smočnici.
Zapravo, izdržat će tek sedam dana u hladnjaku, pa je ovaj recept više nešto kao odgađanje posljednjeg pozdrava omiljenom nam ljetnom povrću nego rješenje kako se namiriti tikvicama i zimi (tu bi pravo kiseljenje bilo sretniji izbor, naravno, uz klasik – zaleđene blanširane ili sirove naribane tikvice).
Tanko narezane tikvice vrlo će brzo upiti marinadu, ali pokušajte se suzdržati da ih ne pojedete odmah. Ostavite ih u marinadi barem preko noći i rezultat će biti puno, puno bolji.
Sastojci za marinirane tikvice:
- 2 tikvice srednje veličine, oprane i odrezanih krajeva
- 1/2 čajne žličice soli
- Za marinadu
- 1/3 šalice suncokretova ulja
- 4 žlice bijelog octa
- 2 čajne žličice meda
- 3 češnja češnjaka, protisnuta
- 1 čajna žličica soli
- 1/3 čajne žličice pahuljica ljute paprike
- 1/2 čajne žličice crnog papra, svježe mljevenog
- 1 čajna žličica svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog
- 1 čajna žličica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- 1 čajna žličica svježeg korijandra, sitno nasjeckanog
Priprema mariniranih tikvica:
- Tikvice narežite na vrlo tanke ploške, možete ih napraviti pomoću gulilice za krumpir ili mandoline za povrće. Stavite ih u zdjelu, posolite i ostavite 30 minuta da puste vodu.
- Napravite marinadu - pomiješajte suncokretovo ulje s ostalim sastojcima.
- Ocijedite tikvice - nježno ih pritisnite rukama da iscuri sav višak tekućine. Stavite ih u zdjelu, dodajte marinadu i dobro promiješajte.
- Prebacite u posudu koja se može hermetički zatvoriti i stavite u hladnjak barem jednu noć prije posluživanja.