Gljive sjajno upijaju okuse, pa ih je poželjno marinirati prije nego što ih stavite na štednjak, u pećnicu ili na roštilj.

Ako želite eksperimentirati s okusima, predlažemo da gljive marinirate u "pijanoj" kombinaciji na bazi crvenog vina, viskija, balzamičnog octa, umaka od soje i pokojeg začina.

Dovoljno je gljive marinirati oko pola sata prije nego što ih stavite peći. U receptu se možete poslužiti sa šampinjonima, ili bilo kojim drugim jestivim gljivama po želji.

Poslužite pečene gljive kao prilog mesnim, ribljim ili povrtnim jelima temeljenim na bjelančevinama biljnog porijekla.

Sastojci:

  • 300 g gljiva
  • 65 ml maslinova ulja
  • 65 ml umaka od soje sa smanjenim udjelom soli
  • 65 ml balzamičnog octa
  • 65 ml crvenog vina
  • 65 ml viskija
  • 2-3 češnja češnjaka
  • sušeni timijan po želji
  • sušeni ružmarin po želji

Priprema:

  1. Napravite marinadu: pomiješajte maslinovo ulje, umak od soje, balzamični ocat, vino, viski, nasjeckani češnjak, sušeni timijan i sušeni ružmarin u većoj posudi.
  2. U posudu s marinadom ubacite gljive i pustite da se mariniraju oko pola sata.
  3. Prebacite gljive u lim u namašćeni lim za pečenje – ocijedite višak marinade od gljiva.
  4. Stavite peći gljive u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.
  5. Dobar tek!

Savjet plus:

Ovako marinirane gljive možete ispirjati na tavi ili nabosti na drveni štapić i ispeći kao ražnjiće na roštilju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju