Gljive sjajno upijaju okuse, pa ih je poželjno marinirati prije nego što ih stavite na štednjak, u pećnicu ili na roštilj.
Ako želite eksperimentirati s okusima, predlažemo da gljive marinirate u "pijanoj" kombinaciji na bazi crvenog vina, viskija, balzamičnog octa, umaka od soje i pokojeg začina.
Dovoljno je gljive marinirati oko pola sata prije nego što ih stavite peći. U receptu se možete poslužiti sa šampinjonima, ili bilo kojim drugim jestivim gljivama po želji.
Poslužite pečene gljive kao prilog mesnim, ribljim ili povrtnim jelima temeljenim na bjelančevinama biljnog porijekla.
Sastojci:
- 300 g gljiva
- 65 ml maslinova ulja
- 65 ml umaka od soje sa smanjenim udjelom soli
- 65 ml balzamičnog octa
- 65 ml crvenog vina
- 65 ml viskija
- 2-3 češnja češnjaka
- sušeni timijan po želji
- sušeni ružmarin po želji
Priprema:
- Napravite marinadu: pomiješajte maslinovo ulje, umak od soje, balzamični ocat, vino, viski, nasjeckani češnjak, sušeni timijan i sušeni ružmarin u većoj posudi.
- U posudu s marinadom ubacite gljive i pustite da se mariniraju oko pola sata.
- Prebacite gljive u lim u namašćeni lim za pečenje – ocijedite višak marinade od gljiva.
- Stavite peći gljive u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.
- Dobar tek!
Savjet plus:
Ovako marinirane gljive možete ispirjati na tavi ili nabosti na drveni štapić i ispeći kao ražnjiće na roštilju.