Može li kuća od ičega mirisati ljepše nego kad se pirjaju jabuke i cimet? Jednostavno, ponekad jedan sastojak ne možemo ni zamisliti bez drugog, a jabuke i cimet dobro si stoje u svim mogućim okolinama: s tijestima i biskvitima, u čajevima, uz sladoled od vanilije ili uz preljev od vruće čokolade.
Za lisnate trokute s jabukama koristi se kupovno lisnato tijesto, pa ih je čas posla napraviti, a sasvim jednostavan twist donosi takvo osvježenje dobrog starog poznatog okusa jabuka i cimeta, da ćete morati uzeti još jedan… i još jedan.
Tajna je u začinjenom, aromatiziranom rumu, tzv. spiced rum, kojem je aroma obogaćena najčešće daškom cimeta i vanilije i koji je postao vrlo popularan posljednjih godina, iako se proizvodi još od 1980-ih.
Ostali sastojci su sasvim uobičajeni, i ako kod kuće imate koju jabuku Granny Smith, Pink Lady ili neke druge kiselkaste sorte, možete odmah početi. Lisnato tijesto najukusnije je svježe, pa savjetujemo da trokute poslužite tople kada su i najhrskaviji.
Vrijeme pripreme: 55 minuta.
Sastojci za lisnate trokute s jabukama i začinjenim rumom:
- 3 jabuke
- 15 g maslaca
- 50 g šećera
- ½ čajne žličice mljevenog cimeta
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- ½ žlice soka od limuna
- 3 žlice začinjenog ruma
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 1 jaje
- 125 g šećera u prahu
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema lisnatih trokuta s jabukama i začinjenim rumom:
- Jabuke ogulite i narežite na sitne kockice.
- Na maslacu jabuke 10 minuta, dodajte im šećer, cimet, muškatni oraščić i limunov sok. Na kraju dodajte i 2 žlice začinjenog ruma i nastavite kuhati jabuke dok ne omekšaju, otprilike još 5 minuta. Ostavite sa strane da se nadjev ohladi.
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Lisnato tijesto izrežite na 6 kvadrata. Na polovicu svakog kvadrata stavite po jednu punu žlicu nadjeva. Rubove tijesta koji će se spojiti premažite umućenim jajem, preklopite svaki kvadrat tijesta u trokut i spojeve pritisnite vilicom. Gornju površinu svakog trokuta također premažite jajem. Pecite 20 do 25 minuta, dok se trokuti ne napuhnu i ne dobiju zlatnu boju.
- Pomiješajte šećer u prahu s preostalom žlicom začinjenog ruma, ekstraktom vanilije i žlicom vode. Sve zajedno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim pokapajte ili nježno prelijte lisnate trokute. Ako vam je smjesa pregusta, dodajte vode.
Dobar tek!