Lisnato sa špinatom ziheraška je kombinacija i savršeno blagdansko predjelo. Sigurni smo da će vam se svidjeti ove lijepo zapečene košarice od lisnatog tijesta punjene ukusnom mješavinom pirjanog luka, češnjaka, špinata i krem sira.

Košarice ćete najlakše dobiti ako tijesto utisnete u kalupe za muffine. Naravno, smijete se i poigrati oblicima – samo pazite da vam nadjev ne isteče. Fino lisnato sa špinatom napravit ćete za manje od sat vremena, ali računajte da će se prije pečenja nadjeveno tijesto odmoriti u hladnjaku otprilike pola sata.

Sastojci za lisnate košarice sa špinatom:

  • 1 žlica ulja
  • 1 luk, nasjeckan na sitno
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 120 g krem sira
  • 2 jaja
  • 280 g smrznutog špinata, odleđenog i ocijeđenog
  • 85 g feta sira, mrvljenog
  • 2 žlice svježeg kopra, nasjeckanog
  • 2 čajne žličice korice limuna
  • 1 čajna žličica vode
  • sol
  • crni papar
  • sprej za kuhanje
  • brašno
  • 1 list gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog u hladnjaku

Priprema lisnatih košarica sa špinatom:

  1. Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk, posolite pa pirjajte povremeno miješajući dok ne omekša i ne postane staklast, 4 do 5 minuta. Dodajte češnjak, miješajte i nakon 30 sekundi maknite s vatre.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir i 1 jaje. Umiješajte prijani luk i češnjak, špinat, fetu, kopar i koricu limuna te začinite solju i paprom.
  3. Namastite 9 kalupa za muffine. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte list lisnatog tijesta u kvadrat veličine 30x30 centimetara. Izrežite na 9 manjih kvadrata 10x10. Svaki kvadrat od lisnatog tijesta stavite u podmazani kalup za muffine. Ostavite kutove da vise preko ruba.
  4. U svaki kalup s tijestom dodajte oko 2 i pol žlice nadjeva. Presavijte kutove tijesta tako da se spoje u sredini. Stavite u hladnjak na 30 minuta (ili zamrznite na 15 minuta).
  5. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  6. Umutite drugo jaje u maloj posudi s 1 čajnom žličicom vode i premažite tijesto.
  7. Pecite dok se tijesto ne napuhne i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, oko 25 minuta. Pustite da se košarice malo ohlade prije nego ih izvadite iz kalupa.

Francuzi znaju što valja: Recept za ukusni i hranjivi quiche s porilukom i špinatom Quiche s porilukom i špinatom - 1 Quiche s porilukom i špinatom - 2 Quiche s porilukom i špinatom - 4 +13 Quiche s porilukom i špinatom - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju