Lisnato sa špinatom ziheraška je kombinacija i savršeno blagdansko predjelo. Sigurni smo da će vam se svidjeti ove lijepo zapečene košarice od lisnatog tijesta punjene ukusnom mješavinom pirjanog luka, češnjaka, špinata i krem sira.
Košarice ćete najlakše dobiti ako tijesto utisnete u kalupe za muffine. Naravno, smijete se i poigrati oblicima – samo pazite da vam nadjev ne isteče. Fino lisnato sa špinatom napravit ćete za manje od sat vremena, ali računajte da će se prije pečenja nadjeveno tijesto odmoriti u hladnjaku otprilike pola sata.
Sastojci za lisnate košarice sa špinatom:
- 1 žlica ulja
- 1 luk, nasjeckan na sitno
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- 120 g krem sira
- 2 jaja
- 280 g smrznutog špinata, odleđenog i ocijeđenog
- 85 g feta sira, mrvljenog
- 2 žlice svježeg kopra, nasjeckanog
- 2 čajne žličice korice limuna
- 1 čajna žličica vode
- sol
- crni papar
- sprej za kuhanje
- brašno
- 1 list gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog u hladnjaku
Priprema lisnatih košarica sa špinatom:
- Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk, posolite pa pirjajte povremeno miješajući dok ne omekša i ne postane staklast, 4 do 5 minuta. Dodajte češnjak, miješajte i nakon 30 sekundi maknite s vatre.
- U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir i 1 jaje. Umiješajte prijani luk i češnjak, špinat, fetu, kopar i koricu limuna te začinite solju i paprom.
- Namastite 9 kalupa za muffine. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte list lisnatog tijesta u kvadrat veličine 30x30 centimetara. Izrežite na 9 manjih kvadrata 10x10. Svaki kvadrat od lisnatog tijesta stavite u podmazani kalup za muffine. Ostavite kutove da vise preko ruba.
- U svaki kalup s tijestom dodajte oko 2 i pol žlice nadjeva. Presavijte kutove tijesta tako da se spoje u sredini. Stavite u hladnjak na 30 minuta (ili zamrznite na 15 minuta).
- Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Umutite drugo jaje u maloj posudi s 1 čajnom žličicom vode i premažite tijesto.
- Pecite dok se tijesto ne napuhne i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, oko 25 minuta. Pustite da se košarice malo ohlade prije nego ih izvadite iz kalupa.
Francuzi znaju što valja: Recept za ukusni i hranjivi quiche s porilukom i špinatom +13