Limoncello je osvježavajući talijanski liker na bazi limuna koji krasi i neodoljiva aroma. Popularno je piće u ljetnim danima. Limoncello ima glavnu ulogu i u ovoj laganoj torti koja kombinira šlag, mascarpone sir i limune.

Da biste napravili tortu potrebno vam je malo strpljenja i truda. Imajte na umu da ćete bolje rezultate postići ako maslac, jaja i mlijeko izvadite iz hladnjaka oko pola sata prije početka pripreme kako bi dosegli sobnu temperaturu.

U torti se koristi i limunova korica – važno je upotrijebiti organske plodove koji nisu špricani.

Limoncello torta - sastojci:

Sastojci za biskvit:

  • 210 g brašna
  • 200 g bijelog šećera
  • 125 g omekšanog maslaca
  • 65 ml limoncella
  • 65 ml limunova soka
  • 65 ml punomasnog mlijeka
  • 8 velikih jaja
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica limunove korice
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije

Sastojci za kremu:

  • 250 g vrhnja za šlag
  • 250 g sira mascarpone
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 žlica naribane limunove korice
  • 1 žlica limoncella
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Limoncello torta - priprema:

  1. Napravite biskvit: odvojite žumanjke od bjelanjaka. U mikseru istucite bjelanjke u snijeg i ostavite sa strane. U drugu zdjelu stavite maslac sa sobne temperature i šećer te ih mikserom povežite. Postupno dodajte žumanjke i nastavite miksati dok ne dobijete glatku pahuljastu smjesu. Dodajte i limoncello, limunov sok, mlijeko, ekstrakt vanilije i limunovu koricu. Postupno dodajte i prosijano brašno u koje ste dodali prašak za pecivo. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  2. Dobivenu glatku smjesu podijelite na dva jednaka dijela i prelijte u dva kalupa za torte promjera 20 centimetara, a koje ste prethodno namazali nekom masnoćom ili obložili papirom za pečenje. Biskvite stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta, odnosno dok ne budu pečeni do kraja. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  3. Pustite da se biskviti ohlade do kraja prije nego što ih napunite s kremom.
  4. Napravite kremu: mikserom istucite vrhnje u šlag i stavite sa strane. U drugoj zdjeli pomiješajte sir mascarpone, šećer u prahu, limoncello, ekstrakt vanilije i limunovu koricu. Miksajte dok se sastojci ne povežu, a potom u kremu ručno umiješajte i šlag.
  5. Pola kreme premažite između dva ohlađena biskvita koje ste postavili jedan iznad drugoga. Ostatak kreme premažite preko vanjskog dijela torte. Po želji možete dodati još malo limunove korice. Stavite u hladnjak da se torta stisne, pa je narežite i poslužite. Dobar tek!

Najfiniji ukras: Kako napraviti mirisne limuncine - ušećerene korice limuna Ušećereno voće - 6 Ušećereno voće - 5 Ušećereno voće - 4 +1 Ušećereno voće - 3