Limoncello je osvježavajući talijanski liker na bazi limuna koji krasi i neodoljiva aroma. Popularno je piće u ljetnim danima. Limoncello ima glavnu ulogu i u ovoj laganoj torti koja kombinira šlag, mascarpone sir i limune.
Da biste napravili tortu potrebno vam je malo strpljenja i truda. Imajte na umu da ćete bolje rezultate postići ako maslac, jaja i mlijeko izvadite iz hladnjaka oko pola sata prije početka pripreme kako bi dosegli sobnu temperaturu.
U torti se koristi i limunova korica – važno je upotrijebiti organske plodove koji nisu špricani.
Limoncello torta - sastojci:
Sastojci za biskvit:
- 210 g brašna
- 200 g bijelog šećera
- 125 g omekšanog maslaca
- 65 ml limoncella
- 65 ml limunova soka
- 65 ml punomasnog mlijeka
- 8 velikih jaja
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica limunove korice
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
Sastojci za kremu:
- 250 g vrhnja za šlag
- 250 g sira mascarpone
- 125 g šećera u prahu
- 1 žlica naribane limunove korice
- 1 žlica limoncella
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Limoncello torta - priprema:
- Napravite biskvit: odvojite žumanjke od bjelanjaka. U mikseru istucite bjelanjke u snijeg i ostavite sa strane. U drugu zdjelu stavite maslac sa sobne temperature i šećer te ih mikserom povežite. Postupno dodajte žumanjke i nastavite miksati dok ne dobijete glatku pahuljastu smjesu. Dodajte i limoncello, limunov sok, mlijeko, ekstrakt vanilije i limunovu koricu. Postupno dodajte i prosijano brašno u koje ste dodali prašak za pecivo. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Dobivenu glatku smjesu podijelite na dva jednaka dijela i prelijte u dva kalupa za torte promjera 20 centimetara, a koje ste prethodno namazali nekom masnoćom ili obložili papirom za pečenje. Biskvite stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta, odnosno dok ne budu pečeni do kraja. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Pustite da se biskviti ohlade do kraja prije nego što ih napunite s kremom.
- Napravite kremu: mikserom istucite vrhnje u šlag i stavite sa strane. U drugoj zdjeli pomiješajte sir mascarpone, šećer u prahu, limoncello, ekstrakt vanilije i limunovu koricu. Miksajte dok se sastojci ne povežu, a potom u kremu ručno umiješajte i šlag.
- Pola kreme premažite između dva ohlađena biskvita koje ste postavili jedan iznad drugoga. Ostatak kreme premažite preko vanjskog dijela torte. Po želji možete dodati još malo limunove korice. Stavite u hladnjak da se torta stisne, pa je narežite i poslužite. Dobar tek!
Najfiniji ukras: Kako napraviti mirisne limuncine - ušećerene korice limuna