Kruh i sir savršena su kombinacija koja se u Hrvatskoj jede u brojnim domaćinstvima. Ova dva sastojka čine bazu ukusnog sendviča, ali i brojnih hladnih plata u restoranima. No jeste lik ikada probali kruh u kojem se već nalazio sir?

Brazilci tradicionalno pripremaju peciva sa sirom po imenu pao de queijo, a Amerikanci cijele štruce u kojima se nalaze sirevi poput Colbyja i Monterey Jacka. Ne brinite, čak i ako nemate ove sireve, možete ispeći kruh sa zamjenskim sirom poput naribane gaude ili edamera.

Donosimo vam recept za kruh sa sirom koji se ne mora mijesiti. Dovoljno je pomiješati sastojke, pustiti da tijesto diže, umiješati naribani sir, a potom oblikovani kruh staviti u zagrijani lonac s poklopcem u vruću pećnicu i pustiti da se peče.

Sastojci:

  • 450 g glatkog brašna
  • 375 ml tople vode
  • 250 g naribanog sira
  • 7 g suhog pekarskog kvasca
  • 1,5 čajna žličica soli

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, sol i toplu vodu s gumenom špatulom dok se svi sastojci ne povežu. Tijesto bi trebalo biti ljepljivo, ali ne i tekuće.
  2. Pokrijte ga s plastičnom folijom i stavite na toplo mjesto da se diže oko dva do tri sata dok mu se ne udvostruči volumen.
  3. Zagrijte pećnicu na 240 Celzijevih stupnjeva i u nju stavite lonac od lijevanog željeza s poklopcem poput dutch ovena.
  4. Prebacite dignuto tijesto na pobrašnjenu podlogu i oblikujte ga u okrugli kruh. Dvije trećine naribanog sira stavite u tijesto.
  5. Prebacite pripremljeno tijesto na papir za pečenje te ga pažljivo stavite u zagrijani lonac. Ostatak sira pospite po vrhu kruha.
  6. Poklopite lonac i stavite ga peći 35 minuta.
  7. Otklopite lonac i nastavite peći još 10 minuta.
  8. Ohladite kruh u potpunosti prije nego što narežete i poslužite. Dobar tek!

Njegovo „brašnasto“ veličanstvo: Koji su neki od najboljih kruhova na svijetu Kruh - 1 Kruh - 2 Kruh - 3 +2 Kruh - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju