"Hrana je bila izvanredna. Počeli smo sa srdelama, koje su bile savršeno pečene i sočne, s hrskavom koricom koja se topi u ustima. Dagnje su bile svježe, pripremljene u ukusnom umaku koji savršeno naglašava prirodni okus. Salata od pomidora i kapule pravo je osvježenje, e, to se tek riječima ne može opisati, okus pomidora i kapule točno ne želiš pokvariti kvasinom i začinima", jedna je od brojnih pozitivnih recenzija na Googleu o iskustvu u pakoštanskoj konobi Loza u Tvrtkovoj ulici.

Loza nam je zapela za oko zbog visoke ocjene (4,8), pa smo se bacili na pregledavanje fotografija koje su snimili gosti i istraživanje ponude koju bismo mogli ispitati kad nas put odvede prema Šibeniku. 

Što se jede u Lozi? 

Dalmatinski ugođaj na bijelim klupama terase u zagrljaju loze pod svjetlom ulične lampe i tek nekoliko jela na skromnom meniju vraćaju u neka prošla vremena, kada se jelovnici nisu listali kao telefonski imenici. Ondje nećete morati puno mozgati o tome što naručiti jer birati možete između dva glavna jela: srdela i dagnji, a tko želi može odabrati i salatu – ili se odlučiti za vino. Osam eura platit ćete porciju srdela, a dagnje euro više. Kad je riječ o tekućim pitanjima, imaju i pivo, mineralnu i vitaminski sok. Ako im je loza u ponudi, nije na meniju. :) 

Konoba Loza - 3 Konoba Loza - 3 (Foto: Konoba Loza)

U pakoštanskoj konobi ne kompliciraju niti s vilicama i noževima – sva jela koja stižu na stol jedu se prstima, što gosti većinom hvale. Mirisi pečene ribe mame još s ulice, a oni koji su bili u Lozi kažu da je gušt pijuckati vino i upijati atmosferu autentične dalmatinske konobe, kakve se, kako vrijeme prolazi, sve češće moraju tražiti povećalom.

"Tko voli jednostavno, ovo je mjesto koje treba posjetiti, u ponudi samo srdele i dagnje, od salate paradajz i luk i to je to. Srdele na roštilju. Sve vam je jasno kad nema pribora za jelo. Uglavnom, nećete požaliti", tvrdi Kristijan, jedan od gostiju koji je svoje iskustvo potkrijepio i fotografijama srdela koje se peku na gradelama.

Odvede li vas glad u Lozu, korisno je znati da rade samo navečer - od 19 sati. Kartice, baš kao ni rezervacije ne primaju, pa je moguće da ćete u sezoni, kao i drugi gosti, trebati pričekati u redu dok ne dobijete stol. 

"Koliko ljepote na tako malom mjestu": Otočka konoba u kojoj mještani i turisti otkrivaju čaroliju domaće kuhinje Konoba Mandrač - 14 Konoba Mandrač - 4 Konoba Mandrač +7 Konoba Mandrač - 16

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju