Ovaj jednostavan kolač od sira i borovnica sastoji se od prhke kore, finog kremastog nadjeva i puno borovnica. Posipan kristal i šećerom u prahu pun je rustikalnog šarma, a njegov će okus i tekstura oduševiti vaše okusne pupoljke.

U trendu Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka? Pirjane tikvice Uz meso i ribu Najfinije pirjane tikvice: Recept za sjajan prilog gotov za 10 do 15 minuta Suhomesnati proizvodi Skraćuju život Stručnjak za dugovječnost otkrio: Nemojte jesti ovih 5 "otrovnih" vrsta hrane

Jednako će dobro izgledati na svečanom nedjeljnom stolu ili na onom običnom, kuhinjskom, obiteljskom - usred tjedna. Za pripremu ovog kolača treba vam tek 15 minuta, a peći će se sat vremena. Čekanje je ujedno i najteži dio pripreme, ali dobra je stvar to što ga možete jesti i toploga.

Kolač od sira i borovnica - sastojci:

  • 1 list lisnatog tijesta
  • 225 g krem sira, sobne temperature
  • 150 g kristal šećera
  • 3 velika jaja, na sobnoj temperaturi
  • 180 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 30 g glatkog brašna
  • 380 g borovnica
  • kristal šećer i šećer u prahu, za posipanje (po želji)

Kolač od sira i borovnica - priprema:

  1. Postavite rešetku u sredinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Namažite okrugli kalup promjera 23 cm i dno mu obložite papirom za pečenje.
  2. Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu od cca pola centimetra. Utisnite tijesto u dno i uz stijenke kalupa (ne mora biti do vrha). Pritisnite tijesto unutar kalupa i uz stranice kalupa. Prebacite u hladnjak dok pripremate smjesu.
  3. U zdjeli miksajte krem sir i šećer srednjom brzinom dok dobijete glatku i kremastu smjesu, oko 2 minute. Dodajte jaja, jedno po jedno, i miksajte dok se potpuno ne sjedine s ostatkom smjese. Smanjite brzinu, dodajte vrhnje, vaniliju i sol i miksajte još oko 30 sekundi. Prosijte brašno u smjesu i miksajte još oko 30 sekundi.
  4. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup obložen s lisnatim tijestom.
  5. Nježno posipajte borovnice po smjesi, neke će same utonuti. Preklopite krajeve tijesta preko bobica. Posipajte kolač s 1-2 žlice kristal šećera.
  6. Prebacite kalup u pećnicu i pecite 55-65 minuta, dok tijesto ne postane tamnije zlatno-smeđe boje, a sredina je još gotovo tekuća (trese se poput pudinga). Ostavite kolač da se hladi 5 minuta u kalupu, a zatim ga izvadite i pustite da se potpuno ohladi.
  7. Narežite na kriške i poslužite.

Dosadila su vam suha i bezukusna pileća prsa? Imamo pet recepata koji garantiraju sočno meso Pileća prsa u sočnom umaku Domaća pileća pašteta Pileća prsa +1 Pileća prsa u umaku od rajčica