Kalabrija je regija na samom jugu Italije, na špicu njezine čizme, poznata po prirodnim ljepotama, ali u odnosu na druge regije i nepravedno zapostavljena, dijelom zbog trusnoga terena, dijelom jer je povijest nekad davno tako odlučila.

Zato Kalabrija podsjeća na Italiju kakvu odavno nismo vidjeli - bez reflektora i turista, ali s intenzivnim mirisom citrusa i gastronomskim ljepotama izvorne talijanske "siromaške kuhinje" ili, kako je Talijani zovu, cucina povera (s nešto obilježja i španjolske, francuske i sjevernoafričke mediteranske kuhinje), i u kojoj iz skromnih sastojaka nastaju kulinarska remek-djela.

Recept za tjesteninu

Jedno je od takvih jela i ovo za koje vam donosimo recept - kalabrijska ljuta tjestenina s limunom. Naime, jedna od specifičnosti Kalabrije njezine su čili papričice koje se uglavnom suše i prodaju kao vrlo efektna ogrlica-suvenir, ali imaju široku upotrebu i u gastronomiji.

U ovom receptu koristi se pasta od kalabrijiskih ljutih papričica, ali možete je zamijeniti bili kojim "ljutilom" koje vam je pri ruci, ljuskicama čilija, srirachom, harissom ili običnom mljevenom ljutom paprikom. Pazite samo da ne pretjerate kako vam ljutina ne bi pojela sve ostale okuse - bila bi to prava šteta.

Sastojci za kalabrijsku ljutu tjesteninu s limunom:

  • 1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 3 češnja češnjaka, protisnutog
  • 700 ml pirea od rajčice
  • 2 žlice kalabrijske čili paste (ili slične ljute zamjene), plus za posluživanje
  • 1 čajna žličica soli
  • 340 g tjestenine po izboru
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • 1 šalica svježe ribanog parmezana, plus za posluživanje
  • 2 čajne žličice naribane korice limuna
  • 1 žlica svježeg limunova soka
  • peršin, sitno nasjeckan, za posluživanje

Priprema kalabrijske ljute tjestenine s limunom:

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Kad ulje postane vruće, dodajte češnjak i pustite da se prži oko 1 minute.
  2. Dodajte pasiranu rajčicu, pastu od čilija i sol pa smanjite vatru i pirjajte dok se ne zgusne, oko 25 minuta.
  3. U međuvremenu zakuhajte veliki lonac vode na jakoj vatri i skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, da ostane al dente.
  4. Dodajte vrhnje, parmezan, limunovu koricu i sok u umak od rajčice i miješajte dok se sir ne rastopi i umak ne postane kremast, oko 3 do 4 minute.
  5. Dodajte tjesteninu u umak i dobro promiješajte.
  6. Pri posluživanju ukrasite peršinom i parmezanom.

Od najljuće papričice do nestvarnih plaža: Trinidad i Tobago karipski su raj za odvažne Prašuma u Tobagu Prašuma u Tobagu Karneval u Trinidadu +5 Rockly Bay, Tobago

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju