Ako ste mislili da držanje kruha u hladnjaku produljuje rok trajanja kruha, stručnjaci će vas razuvjeriti. Držanje u hladnjaku zapravo potiče promjene u teksturi jer ubrzava dehidraciju.

1. Nakon kupnje kruh dobro zamotajte u plastičnu foliju i držite ga u smočnici ili kuhinjskom ormariću, a ne u hladnjaku. Ako ste kupili kruh s debelom i čvrstom korom, bolje ga je držati u papiru, čvrsto zatvorenog na mračnom mjestu.

2. Ako ste kupili previše kruha, najbolje je odmah odrezati višak i zamrznuti ga. Najbolji okus nakon odmrzavanja imat će kvalitetnije vrste kruha, poput onih pripremljenih od sporo fermentirajućeg kvasa, bez aditiva.

Prije zamrzavanja kruh čvrsto omotajte plastikom. Nemojte ga rezati na kriške jer će dulje trajati ako se zamrzne u komadu. Odmrznite ga tako da ga izvadite iz plastike i ostavite preko noći ili nekoliko sati u hladnjaku pa pecite na 190 Celzijevih stupnjeva tri do pet minuta. Izgledat će mekano kada ga izvadite iz pećnice, ali kad se ohladi, bit će hrskav. Kruh možete čuvati u zamrzivaču tri do šest mjeseci.

3. Tvrd kruh možete osvježiti tako da ga poprskate vodom pa pečete 5-10 minuta u pećnici. Za to će poslužiti i mikrovalna pećnica, ali smanjite minutažu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju