Barbunya pilaki svojevrsna je turska verzija pečenog graha (engl. baked beans).

Riječ je o šarenom grahu koji se namoči preko noći, dopola skuha u običnoj vodi, a nakon toga završava u umaku na bazi rajčice i začina.

Može se jesti od jutra do večeri i vrlo je popularan u ljetnim mjesecima. Najčešće se služi kao predjelo ili dio meze s nasjeckanim svježim listićima peršina i kriškama limuna.

Sastojci za grah:

  • 180 g suhog šarenog graha
  • 2 mrkve
  • 2 veće rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 limun
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 čajna žličice šećera
  • sol i papar po želji
  • maslinovo ulje
  • voda
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema graha:

  1. Namočite grah u vodi večer prije pripreme jela.
  2. Drugo jutro ocijedite grah i stavite ga kuhati u lonac napunjen čistom vodom. Voda bi se trebala izdizati dva do tri centimetra iznad zrna graha u loncu.
  3. Kada voda zavri, smanjite temperaturu na umjerenu i kuhajte sve dok grah ne omekša – otprilike 30 minuta.
  4. U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte zajedno oko dvije do tri minute dok povrće ne omekša.
  5. Dodajte nasjeckane mrkve i pirjajte zajedno oko pet minuta.
  6. Dodajte nasjeckane rajčice, koncentrat rajčice, šećer, sol i papar. Sve dobro promiješajte.
  7. Dodajte omekšani i ocijeđeni grah te podlijte s 300 ml obične, čiste vode. Pirjajte sve zajedno uz povremeno miješanje oko pola sata dok višak tekućine ne ispari i grah se termički ne obradi do kraja.
  8. Poslužite toplo s nasjeckanim češnjakom i kriškama svježeg limuna. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju