Barbunya pilaki svojevrsna je turska verzija pečenog graha (engl. baked beans).
Riječ je o šarenom grahu koji se namoči preko noći, dopola skuha u običnoj vodi, a nakon toga završava u umaku na bazi rajčice i začina. 
Može se jesti od jutra do večeri i vrlo je popularan u ljetnim mjesecima. Najčešće se služi kao predjelo ili dio meze s nasjeckanim svježim listićima peršina i kriškama limuna.
Sastojci za grah:
- 180 g suhog šarenog graha
 - 2 mrkve
 - 2 veće rajčice
 - 2 češnja češnjaka
 - 1 luk
 - 1 limun
 - 1 žlica koncentrata rajčice
 - 1 čajna žličice šećera
 - sol i papar po želji
 - maslinovo ulje
 - voda
 - svježi peršin za posluživanje
 
Priprema graha:
- Namočite grah u vodi večer prije pripreme jela.
 - Drugo jutro ocijedite grah i stavite ga kuhati u lonac napunjen čistom vodom. Voda bi se trebala izdizati dva do tri centimetra iznad zrna graha u loncu.
 - Kada voda zavri, smanjite temperaturu na umjerenu i kuhajte sve dok grah ne omekša – otprilike 30 minuta.
 - U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte zajedno oko dvije do tri minute, dok povrće ne omekša.
 - Dodajte nasjeckane mrkve i pirjajte zajedno oko pet minuta.
 - Dodajte nasjeckane rajčice, koncentrat rajčice, šećer, sol i papar. Sve dobro promiješajte.
 - Dodajte omekšani i ocijeđeni grah te podlijte s 300 ml obične, čiste vode. Pirjajte sve zajedno uz povremeno miješanje oko pola sata dok višak tekućine ne ispari i grah se termički ne obradi do kraja.
 - Poslužite toplo s nasjeckanim češnjakom i kriškama svježeg limuna. Dobar tek!
 

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            