Guštanje u tanjuru punom špageta i umaka može biti prljav posao ako se posebno ne usredotočimo na svaki zalogaj, a mnogi neredu doskaču žlicama ili nožem – no brojni talijanski chefovi s prijezirom gledaju na korištenje "pomoćnih kotačića". Da, u Italiji se rezanje špageta ili namotavanje na žlicu smatra uvredom samom jelu, ali i kršenjem bontona.

"Korištenje žlice za jedenje špageta u Italiji je neprihvatljivo", napominje Delia Martina Landwehrmann, chefica u tvrtci LSG Sky Chefs, dodajući kako takvo ponašanje u najmanju ruku izaziva čuđenje Talijana. Bonton nalaže da se prilikom posluživanja koriste isključivo tanjur i vilica. A kako Talijani jedu špagete? Delia savjetuje da ih krenete namotavati s ruba, a ne iz sredine tanjura. Osim toga, olakotna okolnost je u tome što se u Italiji tjestenina uglavnom poslužuje kao predjelo, a samim time nema ni "more" umaka u tanjuru, kao što je to čest slučaj u drugim zemljama.
Držite li do bontona, u Italiji nemojte tražiti žlicu za špagete, ali ni parmezan za posipavanje.

Bonton - 5 Zanimljivosti Pazi kako naručuješ kavu u Italiji: 13 pogrešaka koje bi vas mogle uvaliti u nevolje na putovanju

Budući da su za pripremu savršenog umaka potrebni vrijeme i vještina, restorani koji drže do sebe poslužuju ih tek kada su svi okusi izbalansirani. Iz tog razloga posipavanje ribanog sira po jelu, osobito prije nego što ste ga uopće kušali, pljuska je chefu, baš kao i, primjerice, soljenje. U pravilu, sir se dodaje samo ako vam ga konobar ponudi, što je nerijetko slučaj pri posluživanju tagliatella alla bolognese ili carbonare.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju