Okus ananasa okus je ljeta, ali mnogima je teško prepoznati kada je ananas zreo. Srećom, postoji nekoliko trikova koji će ga odati, pa ga ne morate krišom reckati u trgovini. Postoji nekoliko pouzdanih znakova da je ananas spreman za jelo.
Listovi
Ako se listovi iz sredine lako odvajaju kada ih samo lagano povučete, ananas je zreo. Ali, ako se pak prelagano odvajaju i boja im je počela prelaziti u smeđu, vjerojatno je i prezreo. Uvije birsjte ananas s listovima koji su zelene boje i svježeg izgleda.
Boja ploda
Zreli ananas ima zlatno-žutu boju, a i sasvim malo zelene je u redu, dok pretežno zelena boja znači da je - pa - zelen ili nezreo. Ponovit ćemo da listovi moraju biti zeleni i zgledati svježe.
Čvrstoća
Zreli plod ananasa je čvrst, ali ne pretvrd. Ovdje ćete morati napraviti test "pipkanjem": lagano pritisnite plod – ako se malo utisne pod prstima, ali nije sasvim mekan, to je znak da je ananas zreo za jelo i da nije ni prezreo ali ni nezreo.
Miris
Donji dio ananasa trebao bi imati slatki tropski miris. Ako ne miriše, vjerojatno još nije zreo, a ako je miris kiselkast ili se osjeća alkohol, vjerojatno su mu prošli najbolji dani.
Težina
Što je ananas teži, ima više sokova, a to znači da je i boljeg okusa, pa uza sve nabrojano, obratite pažnju i na to.
Što ako ipak kupite nedovoljno zreli ananas? Nije ni to problem, trebat će vam tek malo strpljenja, papirnata vrećica, jedna jabuka i jadna banana. Kada to voćno društvo zajedno zatvorite, etilen koji ispuštaju jabuka i banana pomoći će da ananas brže dozri. Također, okrenite ga naopako jer će se tako šećeri ravnomjernije rasporediti.
Što jesti na Pizza & Burger Festivalu u Bjelovaru: 12 kućica na kojima nitko ne ostaje gladan