Obična ili slatka naranča vrsta je omiljenog voća koje najčešće cijedimo u sok, jedemo sirovo ili koristimo za pripremu slastica, ali naziv nije garancija da ćemo uvijek dobiti sočan zalogaj. Seviljske naranče su pak gorče, a naranče Valencija najčešće se koriste u proizvodnji sokova.

Jedan od načina na koji možete prepoznati sočno voće jest taj da ga primite u ruku i osjetite težinu – što je teža s obzirom na svoju veličinu, naranča će biti sočnija. One koje se čine suviše lagane mogu biti suhe. Čvrsta naranča jarke boje također može biti dobar odabir, a izbjegavajte mekane plodove ili one s vidljivim oštećenjima. Pomirišite ih – one koje mirišu zrelo također su dobri kandidati.

Kako prepoznati sočnu naranču?

Detalj koji će vam olakšati potragu za sočnim narančama jest ispupčenje koje se nalazi na donjoj strani, suprotno od peteljke – birajte one plodove koji ga imaju. Tako barem kažu bake koje znaju više o narodnim mudrostima. Još je jedna od teorija da su slađe naranče one s većom rupicom – odnosno "pupkom". U svakom slučaju, kupujete li naranče na tržnici, najbolje je zamoliti prodavača neka vam da koju krišku na kušanje.

Naranče u mreži Zanimljivosti Pravi razlog zbog kojeg se naranče i mandarine prodaju u crvenim mrežicama

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju