Talijanska kuhinja jedna je od najpoznatijih na svijetu, a osnova su joj jela temeljena na stotinama različitih tjestenina – od špageta i makarona do lazanja i raviola. Temeljne namirnice svake domaće tjestenine, pak, su brašno, jaja i voda.
Ako ograničavate unos ugljikohidrata u prehrani, klasična tjestenina nije dobar izbor za vas. Baš za takve ljude napravljene su proteinske tjestenine od crvene leće, graška i slanutka, ali i zabavne alternative iz kućne radinosti.
Poput ovih rezanaca koji se rade od samo dva sastojka – sira mozzarella i jaja, a koje je osmislio tim iz Tastyja. Ovi rezanci izgledaju poput tjestenine i poslužuju se kao tjestenina, ali po pitanju okusa nemaju previše veze s originalom.
Sastojci za rezance od dva sastojka:
- 100 g naribanog sira mozzarella
- 1 žumanjak
Priprema rezanaca od dva sastojka:
- Mozzarellu stavite u zdjelicu i rastopite u mikrovalnoj pećnici oko jedne do dvije minute.
- Pustite da se sir ohladi oko pola minute, a potom dodajte žumanjak i dobro promiješajte.
- Dobivenu smjesu razvucite između dva papira za pečenje, te narežite na tanke trakice.
- Stavite tako pripremljenu „tjesteninu“ u hladnjak na četiri sata ili preko noći.
- Ohlađenu „tjesteninu“ stavite kuhati u vruću vodu na jednu minutu. Ocijedite je od vode i pomiješajte s umakom po želji. Dobar tek!
U YouTube videu Tastyja pogledajte kako se radi tjestenina bez grama brašna.
7 jela s umakom bolognese: Jedan lonac s kojim ćete guštati cijeli tjedan +1