Sastojci za štrukle:

1 jaje
300 g brašna (pola oštro, pola glatko)
30 ml ulja
malo soli
150 ml vode

Nadjev za štrukle: 

500 g svježeg sira
3 jaja
malo soli
200 ml vrhnja za kuhanje

Priprema štrukli:

  1. Od prosijanog brašna, jednog jaja, ulja, soli i vode zamijesite tijesto. Vodu dodajte polako da slučajno ne bi bilo previše. Tijesto treba biti srednje mekano i žilavo. Gotovo tijesto pustite da odmara 30 minuta. U međuvremenu pripremite nadjev od 500 g svježeg sira, 3 jaja i soli.
  2. Nakon što se tijesto odmorilo, razvucite ga na stolnjaku koji ste prethodno posuli s malo brašna. Tijesto ne smije biti skroz tanko da u kuhanju ne bi pucalo. Na trećinu razvučenog tijesta stavite nadjev. Zamotajte štrukle uz pomoć stolnjaka, motajući od onog dijela na kojem je sir.
  3. Štrukle režite na komade duge oko 7 cm, i to uz pomoć porculanskog tanjurića.
  4. Stavite kuhati vodu s malo soli i ulja pa kad zakuha, ubacite štrukle. Nakon što voda ponovno zavrije, kuhajte štrukle još 3 minute.
  5. Kuhane štrukle možete preliti prezlama poprženim na maslacu ili ih preliti vrhnjem za kuhanje i zapeći u pećnici oko pola sata na 180 stupnjeva, dok ne poprime zlatnožutu boju. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju