Čaj je jedna od stvari kojima se Britanci često hvale. Na prvu pomisao, to nema previše smisla. Čaj se uzgaja u Kini, Indiji i Africi, najviše čaja po glavi stanovnika popije se u Turskoj a vrećicu za čaj izmislili su Amerikanci. Čak je i najpoznatiji engleski špijun James Bond u filmu Goldfinger izjavio da mrzi čaj!

Kako donosi portal CNN, za prvi doticaj Britanaca s čajem zaslužna je jedna Portugalka. Catherine od Braganze stigla je na engleski dvor 1662. i pokrenula trend ispijanja čaja među plemstvom. East India Company ubrzo se nametnula kao vodeći uvoznik čaja u zemlji a visoki porezi doveli su do procvata krijumčarenja lišća čajevca.

Čaj Čaj (Foto: Thinkstock/Guliver)

1784. premijer William Pitt donio je zakon po kojem je porez na čaj pao sa 199 posto na 12 posto čime je on prestao biti luksuz i postao piće dostupno svima. Nije samo moda dovela do popularizacije ovog napitka nego i neka od njegovih vrlo korisnih svojstava. Prokuhana voda smanjila je mogućnost zaraze kolerom, a zaslađen šećerom i mlijekom radnicima je davao snagu za nastavak posla te je ubrzo postao omiljeno piće radničke klase.

Anna Russell, grofica od Bedforda, započela je tradiciju ispijanja čaja i uz sendviče 1840-ih godina. Serviran u najfinijem porculanu, ponovno je postao simbol elegantnih druženja. Nakon toga brojni su pisci, umjetnici i intelektualci počeli veličati čaj kao piće za okrjepu, smirenje nakon napornog dana i poticanje mašte i malo pomalo nametnuo se kao dio engleske tradicije.

Oko samog rituala kroz povijest su se „lomila koplja“, a George Orwell čak je o njemu napisao i esej. Dr. Stuart Farrimond godinama je istraživao kako napraviti savršenu šalicu čaja. Njegov je zaključak kako vrećicu s čajem treba preliti s tek zavrelom vodom i zatim pričekati točno 5 minuta. Nestrpljivost je jedna od najvećih neprijatelja pripreme čaja.

Dulje namakanje vrećice u šalici rezultirat će još jačim okusom ali i većim postotkom kofeina. Također, optimalna temperatura za ispijanje čaja iznosi 37 celzijevaca, tj. tjelesna temperatura. Idealno ga je servirati u porculanskoj šalici, a najgori izbor su papirnate čaše. Također, živite li u podneblju s jako tvrdom vodom, trebali biste koristiti filter za vodu.

Neki od omiljenih brendova čaja Britancima su definitivno Yorkshire Tea, Twinings i PG Tips. Posljednje pitanje koje se postavlja je ono vezano za mlijeko. Prema legendi, mlijeko je prvi put uliveno u čaj kako bi spriječilo da se fina porculanska šalica ošteti zbog kipuće vode. Danas se ulijeva naknadno i to ovisno o preferencijama onoga koji ga pije.

Danas je u Engleskoj tradicija čaja u opadanju zbog užurbanog stila života. Pa ipak, želite li doživjeti pravo „čajno“ iskustvo, posjetite jedan od kafića („tea rooms“) gdje će vam čaj biti poslužen kao da ste u društvu Grofice od Bedforda.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju