Jeste li ikada probali cold brew kavu? Riječ je o tehnici pripreme kave bez zagrijavanja vode koja je u posljednjih par godina postala iznimno popularna diljem svijeta.
Mljevena zrna kave se prelijevaju hladnom vodom te se namaču oko 18 do 24 sata.
Dugotrajno aromatiziranje vode s mljevenim zrnima kave bez izlaganja visokim temperaturama rezultira svježijim okusom kave koja ima manje gorčine i kiseline, pa lakše „sjeda“ na želudac.
Valja napomenuti da cold brew kava nije isto što i ledena kava, jer se ledena kava priprema sa zagrijanom vodom, a potom rashlađuje i poslužuje s kockicama leda.
U inozemstvu se mogu nabaviti instant setovi za pripremu cold brew kave. No, iskreno govoreći – oni vam nisu potrebni. Cold brew kavu možete napraviti kod kuće bez posebnih mješavina. Potrebna vam je tek kava (u zrnu), mlinac za kavu, voda i nešto strpljenja.
Sastojci za cold brew kavu:
- 1 l vode
- 100 g kvalitetne kave u zrnu
Priprema cold brew kave:
- Sameljite zrna kave ugrubo – da budu krupnija nego bijeli šećer. Ne preporučuje se koristiti već mljevenu kavu za espresso ili tursku kavu.
- Stavite svježe smljevenu kavu u posudu – po mogućnosti u staklenku ili u keramičku posudu i prelijte s hladnom vodom.
- Poklopite posudu i stavite je u hladnjak na 24 sata, a idealno bi bilo barem 16 do 18 sati. Kavu možete ostaviti i na sobnoj temperaturi. U toj varijanti, pustite je da se okusi sljubljuju barem 12 sati.
- Kada je kava spremna za konzumiranje, procijedite je kroz filter ili gazu kako biste odvojili samljevena zrna od tekućine.
- Iako se ne kuha, cold brew kava može biti vrlo intenzivna i jaka, pa je po potrebi možete poslužiti s mlijekom, vrhnjem za kavu i kockicama leda. Živjeli!
- Savjet plus:
- Omjer kave i vode u odnosu 1: 10 dobar je početak za one koji tek započinju pripremati kavu na ovaj način. S vremenom ćete naučiti što vama najbolje odgovara te dodati više ili manje samljevenih zrna na jednu litru vode.