Savršeno pečen krumpir u kori je izvana hrskav, a iznutra mekan i pahuljast. Kada se razreže i doda mu se nešto maslaca i začina, on se mora topiti u ustima.
U internetskim kuharicama pronaći ćete recepte u kojem se krumpir treba peći oko sat vremena na 220 Celzijevih stupnjeva kako bi se postigla ta savršena ravnoteža teksture i okusa. No Englezi, a pogotovo oni starije generacije, imaju drugačiju metodu.
Tajna njihovog savršenog pečenog krumpira u kori? Vrijeme i strpljenje!
Krumpir se peče dva sata
Nemojte izbosti krumpir vilicom ili nožem. Britanci umjesto toga zarežu X na površini krumpira kako bi pomogli osloboditi vlažnost iz unutrašnjosti ploda te ga učiniti mekanim nakon termičke obrade.
Krumpir peku na nešto nižoj temperaturi od 200 Celzijevih stupnjeva, a drže ga u pećnici čak dva sata! Zbog produljene termičke obrade kora krumpira postane iznimno hrskava i ukusna za jelo, a unutrašnjost ostaje mekana i sočna.
Nakon isteka dva sata izvade krumpir iz pećnice, razrežu ga po dužini i ponovo vrate u pećnicu na još 10 minuta kako bi pečenje uklonilo eventualnu preostalu vlažnost u krumpiru.
Potom mu dodaju komadić maslaca i začine po želji, te ga posluže kao prilog uz meso, ribu i/ili povrće.
Trikovi s kojima ćete svaki put savršeno skuhati krumpir bez obzira na to o kojem se jelu radi +0