Uz dodatak maslaca, sira ili kiselog vrhnja, kao i mirisnog začinskog bilja običan pečeni krumpir pretvara se u senzacionalno jelo koje ne traži puno truda u kuhinji. Krumpir možete napuniti i mljevenim mesom, grahom i kukuruzom, ili pak pečenim povrćem ili onim kuhanim na pari. Tražite li najbolje krumpire za pečenje, potražite one s većim udjelom škroba, a mladi krumpir je bolje ostaviti za kuhanje.
Iako pečenje krumpira nije viša matematika, postoje trikovi koji čine veliku razliku u okusu i teksturi. Jedan od njih je da krumpire prije pečenja u sredini probodete vilicom s obje strane kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja. Također, odličan je i trik s mikrovalnom pećnicom koji izvlači višak vlage – dovoljno ih je kratko zagrijati, kao što je opisano u receptu. Za savršenu koricu i ravnomjerno pečene krumpire zaboravite na lim za pečenje i umjesto toga ih pecite direktno na rešetki pećnice. Nemojte ih zamatati u aluminijsku foliju jer će se umjesto pečenja – skuhati.
Sastojci za pečene krumpire:
- 4 krumpira
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žličica soli
Priprema pečenih krumpira:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Krumpire isperite i istrljajte pod tekućom vodom pa ih osušite papirom. Svaki krumpir u sredini probodite vilicom pa ga okrenite i napravite to s druge strane. Na taj će način para izlaziti tijekom kuhanja.
- Stavite krumpire u mikrovalnu pećnicu na 10 do 12 minuta. Zatim ih oprezno stavite u posudu i ravnomjerno prelijte maslinovim uljem pa posolite.
- Stavite krumpire na rešetku u sredinu pećnice, a ispod stavite lim ili rešetku obloženu papirom za pečenje kako biste skupili masnoće koje će eventualno curiti tijekom pečenja.
- Pecite oko pola sata ili dok krumpir ne postane hrskav, a drveni štapić za ražnjić može lako ući u krumpir. Izvadite krumpire, razrežite ih križnim potezom s jedne strane i napunite omiljenim dodacima.