Uz dodatak maslaca, sira ili kiselog vrhnja, kao i mirisnog začinskog bilja običan pečeni krumpir pretvara se u senzacionalno jelo koje ne traži puno truda u kuhinji. Krumpir možete napuniti i mljevenim mesom, grahom i kukuruzom, ili pak pečenim povrćem ili onim kuhanim na pari. Tražite li najbolje krumpire za pečenje, potražite one s većim udjelom škroba, a mladi krumpir je bolje ostaviti za kuhanje.

Iako pečenje krumpira nije viša matematika, postoje trikovi koji čine veliku razliku u okusu i teksturi. Jedan od njih je da krumpire prije pečenja u sredini probodete vilicom s obje strane kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja. Također, odličan je i trik s mikrovalnom pećnicom koji izvlači višak vlage – dovoljno ih je kratko zagrijati, kao što je opisano u receptu. Za savršenu koricu i ravnomjerno pečene krumpire zaboravite na lim za pečenje i umjesto toga ih pecite direktno na rešetki pećnice. Nemojte ih zamatati u aluminijsku foliju jer će se umjesto pečenja – skuhati.

Sastojci za pečene krumpire:

  • 4 krumpira
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žličica soli

Priprema pečenih krumpira:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Krumpire isperite i istrljajte pod tekućom vodom pa ih osušite papirom. Svaki krumpir u sredini probodite vilicom pa ga okrenite i napravite to s druge strane. Na taj će način para izlaziti tijekom kuhanja.
  2. Stavite krumpire u mikrovalnu pećnicu na 10 do 12 minuta. Zatim ih oprezno stavite u posudu i ravnomjerno prelijte maslinovim uljem pa posolite.
  3. Stavite krumpire na rešetku u sredinu pećnice, a ispod stavite lim ili rešetku obloženu papirom za pečenje kako biste skupili masnoće koje će eventualno curiti tijekom pečenja.
  4. Pecite oko pola sata ili dok krumpir ne postane hrskav, a drveni štapić za ražnjić može lako ući u krumpir. Izvadite krumpire, razrežite ih križnim potezom s jedne strane i napunite omiljenim dodacima.

Jednostavno, a prefino: Recept za francuski složenac od mljevenog mesa, sira i krumpira Francuski složenac Francuski složenac Francuski složenac +1 Francuski složenac

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju