Formula s kojom teško da ćete pogriješiti kada je riječ o pečenju... Želite li da komad mesa bude mekan i sočan, termički ga obradite na laganoj temperaturi kroz duži vremenski period. Tajna je to koja će i janjeću plećku pretvoriti u savršeno mekano meso koje se može rezati – vilicom.

Kako ispeći janjetinu?

Janjeću plećku sljubite s nešto povrća i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu – prekriveno s aluminijskom folijom oko 2,5 sata, naravno ako imate veći komad slobodno produžite vrijeme pečenja, a zatim nepokriveno oko 30 minuta kako bi se zapeklo i dobilo lijepu zlatno-smeđu boju. To je recept za pečenje janjetine koji će svaki put upaliti.

Izuzev krumpira, uz janjeću plećku sjajno će se pasati povrće poput tikvica, patlidžana, rajčica i paprika.

Sastojci za pečenu janjeću plećku s povrćem:

  • 1,8 kg janjeće plećke s kostima
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 400 g nasjeckanih rajčica
  • 2 konzerve od 400 g bijelog graha
  • 250 g cherry rajčica
  • 4 češnja češnjaka
  • 4 čajne žličice mediteranske mješavine začina
  • 2 luka
  • 2 paprike
  • 2 tikvice
  • 2 žlice meda
  • 1 veći patlidžan
  • biljno ulje
  • sol i papar po želji
  • šaka svježeg bosiljka

Priprema pečene janjeće plećke s povrćem:

  1. Prethodno zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.
  2. Položite janjeću plećku na drvenu dasku. Nožem zarežite masniju stranu.
  3. Ogulite dva češnja češnjaka, nasjeckajte ga na sitno i pomiješajte u maloj zdjelici s dvije žlice ulja, dvije žličice mediteranske začinske mješavine, jednom žlicom meda, soli i paprom. Utrljajte mješavinu u meso.
  4. Preostala dva češnjaka narežite na tanke kriške i pomiješajte s preostale dvije žlice začinske mješavine, preostalim medom, lukom, rajčicama iz konzerve, povrtnim temeljcem te nešto soli i papra.
  5. Stavite dobivenu smjesu na dno lima za pečenje, a preko svega položite začinjenu plećku.
  6. Prekrijte lim za pečenje s aluminijskom folijom i pecite sve zajedno 2,5 sata.
  7. Uklonite foliju s lima za pečenje, meso privremeno stavite na tanjur, a s lima za pečenje izlijte višak masnoće. Dodajte kuhani grah, nasjeckane patlidžane, tikvice i paprike.
  8. Preko povrća stavite janjeću plećku, a oko nje rasporedite cherry rajčice. Vratite sve zajedno nepokriveno u pećnicu na još 30 minuta da se povrće ispeče, a janjetina dobije zlatnosmeđu boju te postane toliko mekana da se može rezati vilicom.
  9. Pustite da meso odmori 20 minuta, prije nego što ga natrgate i poslužite. Dobar tek!

Jednako važno: Kako odabrati i pripremiti najsočniju janjetinu? Janjetina Pečena janjetina +0 Pečena janjetina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju