Gusta juha s tortelinima ukusno je i zasitno toplo predjelo, a dodate li joj koju krišku kruha, ili ako zagrabite dvaput - dobit ćete i potpun obrok. Ova juha s tortelinima sa sirom puna je okusa i boja, a vama će dati - puno energije.

Juha s tortelinima česta je u talijanskoj kuhinji, pogotovo u pokrajini Emilia-Romagna u kojoj su tortelini i nastali. Povijest ovih ukusnih jastučića od tijesta koji skrivaju ukusno punjenje seže u srednji vijek, a otkad je tortelina – ukuhavali su se i u juhe. Tortellini se često poslužuju u bistrim juhama, ali nisu neobični ni u ovakvim gušćim varijantama koje su savršene za zimu i one jako gladne.

Za ovu finu juhu kojoj ne nedostaje ni mesa, ni povrća, ni "pašte" trebat ćete odvojiti tek nešto više od pola sata. Količina sastojaka iz recepta bit će dovoljan za 6 izdašnih ili 8 manjih porcija.

Gusta juha s tortelinima - sastojci:

  • 450 g kobasice za kuhanje i pečenje po izboru
  • 1 manji žuti luk, narezan na kockice
  • 2 stabljike celera listaša, narezane na kockiceice
  • 2 velike mrkve, oguljene i narezane na kockice
  • 3 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/2 čajne žličice mljevenog crnog papra
  • 1/2 čajne žličice talijanskog začina
  • 1 čajna žličica sjemena komorača, zgnječenog ili nasjeckanog
  • 170 g paste od rajčice
  • 120 ml suhog bijelog vina
  • 60 g brašna
  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 400 g tortelina sa sirom, sirovih (nekuhanih)
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 šaka nasjeckanog svježeg špinata
  • parmezan, za posluživanje
  • svježi peršin, nasjeckan, za posluživanje

Gusta juha s tortelinima - priprema:

  1. U velikom loncu na srednje jakoj vatri zapržite kobasicu, usitnjavajući je pritom kuhačom. Kad se kobasica ispeče, dodajte luk, celer i mrkvu i pirjajte 5 minuta ili dok povrće ne omekša.
  2. Dodajte češnjak, začine i pastu od rajčice pa pirjajte još 3-5 minuta ili dok začini ne zamirišu. Povremeno promiješajte.
  3. Dodajte vino i pustite da kuha nekoliko minuta. Umiješajte brašno i kuhajte 1 minutu. Postupno ulijevajte temeljac, neprestano miješajući. Kuhajte dok smjesa ne zavrije, a zatim sasvim smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta.
  4. Umiješajte vrhnje pa torteline i špinat. Kuhajte dok tortelini ne budu al dente, prema uputama na pakiranju.
  5. Po želji posipajte svježim peršinom i parmezanom i poslužite toplo.

Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Oko 9000 eura za 500 grama sušene mandarine? Skupocjena namirnica koja liječi i sladi Mandarina - 4 Mandarina - 3 Mandarina - 1 +1 Mandarina - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju