Japancima je tjestenina često na jelovniku, ali rezanci soba svakako su među najzdravijima. Rade se od heljdina brašna i sadrže proteine, vitamine skupine B, kao i nutrijente koji snižavaju visoki tlak, čuvaju srce i usporavaju starenje. Okus im je blago orašast, a tekstura nešto drukčija od one kod pšenične tjestenine. 

Japanska tjestenina od heljdina brašna postala je popularna diljem svijeta, kako kod onih koji žele skinuti kilograme, tako i kod onih kojima je cilj hraniti se zdravo jelima koja im pomažu održati mišićnu masu. Osim što nemaju glutena, rezanci soba imaju i nizak glikemijski indeks, što znači da ćete dulje biti siti. U odnosu na klasičnu tjesteninu, imaju manje kalorija, a više vlakana i proteina.

Vještina izrade rezanaca od heljde tehnika je koju nije lako savladati, a u Japanu predstavlja kulinarsku atrakciju. Iako su najbolji svježi, za kvalitetne rezance kakvi se prodaju u trgovinama bacite pogled na deklaraciju: što je udio heljde veći, to bolje – a dobar je znak i kratak popis ostalih sastojaka. Neki se rezanci soba rade i uz dodatak pšeničnog brašna, što je korisno provjeriti na pakiranju, osobito ako ne podnosite gluten.

Rezanci će biti najukusniji ako ih kuhate u puno vode i poslužite u omiljenom umaku netom nakon cijeđenja. Soba se najčešće kuhaju od 3 do 5 minuta, ali prije pripreme provjerite koje je preporučeno vrijeme na pakiranju. Pritom budite u blizini lonca jer ako se prekuhaju, neće biti ukusni.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju