Ograničavanje unosa esencijalne aminokiseline izoleucina može značajno usporiti proces starenja i produžiti životni vijek miševa. Miševima koji su jeli prehranu s ograničenim unosom izoleucina produžio se životni vijek za čak 33 posto, pokazalo je studija objavljena u časopisu Cell Metabolism.
Ograničenje izoleucina u prehrani dovelo je i do niza drugih pozitivnih učinaka – miševi su zabilježili pojačanu snagu mišića, veću izdržljivost, bolju kontrolu šećera i općenito su bili boljeg zdravlja nego oni iz druge dvije skupine koji su uživali u većim količinama ove aminokiseline.
Zanimljivo je pripomenuti da su miševi s ograničenom konzumacijom izoleucina zapravo konzumirali više kalorija od drugih skupina miševa u istraživanju, ali da su unatoč tome uspjeli sagorjeti više energije i održati manju tjelesnu masu iako im je razina tjelesne aktivnosti bila ista.
Izoleucin
Otkriće objavljeno u časopisu Cell Metabolism potaknulo je pitanja mogu li slična strategija u prehrani primijeniti i za produljenje dugovječnosti i ukupne kvalitete života ljudi.
Izoleucina ima i u svinjetini
(Foto: Shutterstock)
Izoleucin je jedna od tri aminokiselina razgranatog lanca koja je važne za izgradnju proteina u našim tijelima. Ključan je u fiziološkim funkcijama cijelog tijela poput rasta, imuniteta i metabolizma.
S obzirom da naše tijelo ne može sintetizirati izoleucin, moramo ga dobiti iz prehrane, točnije iz namirnica poput mesa, mliječnih proizvoda, jaja i soje. Iako je ova aminokiselina iznimno važna je preživljavanje živih bića, studija ukazuje da je umjerenost u njezinoj konzumaciji i ovdje ključna.
Važan za život
Promjena prehrane i ograničavanje unosa izoleucina može imati znatni utjecaj na duljinu životnog vijeka i kvalitetu života čak i kada se primjeni kasnije u životu, otkrila je studija objavljena u Cell Metabolismu.
Ne treba zaboraviti da vjerojatno i druge komponente prehrane igraju ključnu ulogu u postizanju dobivenih rezultata studije. Dakako, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi rezultati na ljudima i utvrdio optimalni iznos izoleucina za njih.
Prijašnje studije na ljudima otkrile su vezu između razine izoleucina u prehrani i metaboličkog zdravlja. U studiji provedenoj na stanovnicima američke savezne države Wisconsin 2016. i 2017. godine uočeno je da su osobe s višim indeksom tjelesne mase imale tendenciju konzumiranja znatno većih količina ove aminokiseline.
10 namirnica koje sadrže značajna količine izoleucina:
- Piletina
- Junetina
- Svinjetina
- Riba (losos, tuna, bakalar)
- Jaja
- Mliječni proizvodi (mlijeko, sir, jogurt)
- Mahunarke (grah, slanutak, leća, grašak, soja)
- Orašasti plodovi (bademi, indijski oraščići, lješnjaci…)
- Sjemenke (bučine, suncokretove, chia sjemenke…)
- Cjelovite žitarice (zob, smeđa riža, kruh…)
7 vrsta hrane koju svakog tjedna jedu najdugovječniji ljudi na svijetu +0