Ograničavanje unosa esencijalne aminokiseline izoleucina može značajno usporiti proces starenja i produžiti životni vijek miševa. Miševima koji su jeli prehranu s ograničenim unosom izoleucina produžio se životni vijek za čak 33 posto, pokazalo je studija objavljena u časopisu Cell Metabolism.

Ograničenje izoleucina u prehrani dovelo je i do niza drugih pozitivnih učinaka – miševi su zabilježili pojačanu snagu mišića, veću izdržljivost, bolju kontrolu šećera i općenito su bili boljeg zdravlja nego oni iz druge dvije skupine koji su uživali u većim količinama ove aminokiseline.

Zanimljivo je pripomenuti da su miševi s ograničenom konzumacijom izoleucina zapravo konzumirali više kalorija od drugih skupina miševa u istraživanju, ali da su unatoč tome uspjeli sagorjeti više energije i održati manju tjelesnu masu iako im je razina tjelesne aktivnosti bila ista.

Izoleucin

Otkriće objavljeno u časopisu Cell Metabolism potaknulo je pitanja mogu li slična strategija u prehrani primijeniti i za produljenje dugovječnosti i ukupne kvalitete života ljudi.

Izoleucina ima i u svinjetini Izoleucina ima i u svinjetini (Foto: Shutterstock)

Izoleucin je jedna od tri aminokiselina razgranatog lanca koja je važne za izgradnju proteina u našim tijelima. Ključan je u fiziološkim funkcijama cijelog tijela poput rasta, imuniteta i metabolizma.

S obzirom da naše tijelo ne može sintetizirati izoleucin, moramo ga dobiti iz prehrane, točnije iz namirnica poput mesa, mliječnih proizvoda, jaja i soje. Iako je ova aminokiselina iznimno važna je preživljavanje živih bića, studija ukazuje da je umjerenost u njezinoj konzumaciji i ovdje ključna.

Važan za život

Promjena prehrane i ograničavanje unosa izoleucina može imati znatni utjecaj na duljinu životnog vijeka i kvalitetu života čak i kada se primjeni kasnije u životu, otkrila je studija objavljena u Cell Metabolismu.

Ne treba zaboraviti da vjerojatno i druge komponente prehrane igraju ključnu ulogu u postizanju dobivenih rezultata studije. Dakako, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi rezultati na ljudima i utvrdio optimalni iznos izoleucina za njih.

Prijašnje studije na ljudima otkrile su vezu između razine izoleucina u prehrani i metaboličkog zdravlja. U studiji provedenoj na stanovnicima američke savezne države Wisconsin 2016. i 2017. godine uočeno je da su osobe s višim indeksom tjelesne mase imale tendenciju konzumiranja znatno većih količina ove aminokiseline.

10 namirnica koje sadrže značajna količine izoleucina:

  1. Piletina
  2. Junetina
  3. Svinjetina
  4. Riba (losos, tuna, bakalar)
  5. Jaja
  6. Mliječni proizvodi (mlijeko, sir, jogurt)
  7. Mahunarke (grah, slanutak, leća, grašak, soja)
  8. Orašasti plodovi (bademi, indijski oraščići, lješnjaci…)
  9. Sjemenke (bučine, suncokretove, chia sjemenke…)
  10. Cjelovite žitarice (zob, smeđa riža, kruh…)

7 vrsta hrane koju svakog tjedna jedu najdugovječniji ljudi na svijetu Ljubičasti slatki krumpir Borovnice +0 U plavim zonama ljudi najčešće jedu hranu temeljenu na namirnicama biljnog porijekla

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju