Planinarske kuće, poljoprivredna gospodarstva i konobe razasute po Lijepoj Našoj, od Istre i Kvarnera do Gorskog kotara, mame na izlete u prirodu. Osvježenje od betona potražite pod zelenim krošnjama, a osvježiti se možete i u moru. 

Planinarska kuća Javorova kosa

Nešto manje od sat vremena hoda od centra Ravne Gore nalazi se planinarska kuća Javorova kosa. Tu su drvenu kućicu sagradili članovi PD-a Višnjevica. Smještena je na proplanku usred šume, a nedaleko je i vidikovac s kojeg se vidi čitav kraj, pa sve do Alpi i Triglava. Drvena brvnara ima 14 ležaja, a pokraj kuće je sklonište u kojem može noćiti još 6 ljudi. Dobro je znati da u kući nema struje niti vode, koja nosi s obližnjeg izvora Božji studenac, koji ljeti zna presušiti. Ključ se posuđuje u Turističkoj zajednici u Ravnoj Gori, piše HPS.

Zeleni Vir

Ako vam je definicija izleta istraživanje predivne prirode pješačkim stazama možete krenuti prema Gorskom kotaru i Zelenom viru, zaštićenom rezervatu prirode koji se nalazi nedaleko od grada Skrada, a ime zahvaljuje izvoru na dnu plitke špilje koji se odlikuje prekrasnom zelenkastom bojom. Ulaz u špilju okružen je strmim stijenama niz koje se spušta slap. U blizini Zelenog vira nalazi se Vražji prolaz – kanjon dugačak 800 metara. Oblikovao ga je divlji planinski potok Jasle koji iza sebe ostavlja neobične oblike u kamenu.

Kroz Vražji prolaz vode stazice, stepenice i mostovi pod kojima žubori potok. Na kraju prolaza nalazi se špilja Muževa hiža. Nazvana je u spomen na čovjeka koji je ovamo poveo ljude da se skriju od Turaka. Špilja završava jezercem u kojemu je pronađena čovječja ribica, vodozemac koji živi u podzemnim slatkim vodama.

Roštiljanje na Platku

Odlično mjesto za roštiljanje pronaći ćete na Platku, gdje vas čeka 15 platoa s roštiljem, koje možete rezervirati i koristiti na dan koji vam najviše odgovara, a u slučaju lošeg vremena, moguć je povrat novca. Svoje mjesto možete odabrati i rezervirati putem interneta. Cijena najma je 25 eura. Na Platku ćete pronaći i biciklističke staze, a krenuti možete prema Snježniku, za što će vam trebati oko sat vremena. Put presijeca skijaške staze, a slijedeći markacije stići ćete do granice Nacionalnog parka Risnjak. Uspon možete prehodati stazom preko Grebena do vrha, dok se vratiti možete stazom kroz Grlo koja se spušta zapadno od vrha Snježnik. Kameniti vrh okružen gorskim livadama nagrađuje se predivnim pogledom. 


Kod Josipa, Nacionalni park Risnjak

U srcu Gorskog kotara pronaći ćete ruralni turizam Kod Josipa. U selu Kupari, nadomak izvora Kupe, nalazi se obiteljsko izletište koje nudi odmor i uživanje u netaknutoj prirodi Nacionalnog parka Risnjak. Na raspolaganju je i smještaj u sobama ili robinzonskoj kućici, a ondje možete kušati autohtona jela i kupiti proizvode s njihovog OPG-a. Gostima su se osobito svidjele domaće rakije, janjetina i pastrve, a odlučite li se na tako nešto, obavezno se najavite.

Agroturizam Tončić

Ako vam je definicija dobrog izleta istraživanje lokalne kuhinje, možete krenuti prema Istri gdje ne nedostaje finih jela. Odlučite li se za njezin sjeverni dio, otkrijte ljepote Huma, Motovuna i Grožnjana, a energiju vratite ručkom nedaleko od mjesta Oprtalj. U idiličnom istarskom krajoliku, gdje se sreću maslinici vinogradi i livade pronaći ćete Agroturizam Tončić koji nudi jela pripremljena prema istarskim tradicijskim receptima i poslužuje ih uz domaće vino. Dobro je znati da je rezervacija obavezna, a ako putujete s psom, ljubimci su dozvoljeni samo na vanjskoj terasi. Jela od gljiva i tartufa, mesa i divljači te domaća tjestenina njihova su specijalnost.

Agroturizam Ograde

Nešto južnije od Zrenja, kod Pazina dočekat će vas imanje smješteno na rubu sela koje je nekoć bilo okruženo pastirskim suhozidom – ogradom, a ljubav prema tradiciji Agroturizam Ograde njeguje do danas. Njihova najveća ljubav su životinje, priroda i poljoprivreda. Ponos domaćinstva su konji, ali vidjet ćete ondje i patke, guske, kokoši, pse i mačke. Kad je riječ o specijalitetima, izdvajaju izvorna istarska jela – fuže, pljukance, domaće kokoši, kobasice i ombolo, jela pod pekom, sezonske maneštre, kao i jela od gljiva i šparoga.

Agroturizam Stara Štala

U agroturizmu i izletištu Stara Štala idila prelijepe prirode sreće tradicionalne specijalitete pa nađete li se u središnjoj Istri možete krenuti prema Cerovlju i Sandalju, gdje će vas dočekati domaćini koji se generacijama bave uzgojem životinja i povrća. Nakon dana provedenog u istraživanju ljepota Parka prirode Učka, okolnih sela i brežuljaka možete i prespavati u jednoj od soba Stare Štale. 


Agroturizam OPG Familija Ferlin

U miru i tišini zelene Istre nalazi se predivno mjesto za ljubitelje prirode, kao i domaće kuhinje. Poljoprivredno gospodarstvo nedaleko Žminja okruženo je oranicama, biciklističkim stazama, kao i brežuljcima na kojima se u sezoni beru gljive i šparoge. Domaćini Agroturizma Ferlin će vam po dogovoru pokazati i kako se brinu o domaćim životinjama ili kako se bere ljekovito bilje, a to želi znati više može ponešto naučiti i o izradi narodne nošnje. Dolazak je potrebno prethodno najaviti, a gosti mogu uživati u konobi s terasom, kao i prespavati u dvokrevetnim sobama.

Agroturizam Klaj

Brtonigla je idealna za odmoriti dušu u zelenilu prirode ili se prepustiti morskom ugođaju na rivi, u Karigadoru. Jedan od načina na koji možete upoznati ovaj kraj je označenom stazom Sveti Zenon iz Brtonigle, prema brežuljcima i poljima koje mještani zovu Žmergo te produžiti prema prirodnom parku Škarline s jezercima i potočićem što je na svom putu prema rijeci Mirni izdubio pravi kanjon. Iz Škarlina, pješačka ruta vodi natrag u Brtoniglu.

Ogladnite li dobro je znati da na dva kilometra od mora, u mjestu Fiorini mlada obitelji marljivo proizvodi pršut, ošokolo, ombolo i pancetu na vlastitoj farmi. U agroturizmu Klaj bave se i ekološkim uzgojem povrća. U kušaonici možete isprobati malvaziju, kao i maslinovo ulje. Na tanjurima nude tipične specijalitete poput peke, njoka i raznih jela od tjestenine, a isprobati možete i riblja jela, domaću marmeladu te razne deserte.

Konoba Jadruhi

Konoba Jadruhi nedaleko od Vižinade jedno je od mjesta na koja vole doći domaći i strani posjetitelji. Jedan od razloga za to su srdačni domaćini koji vole to što rade, a to se i vidi. Obitelj Šimonović obiteljske recepte za domaću paštu, maneštre, čudesa od mesa, kao i fritule i kroštule čuva godinama te ih marljivo predstavlja na tanjurima kako bi se Istra bolje upoznala kroz tanjure. U Jadruhima sami mijese i peku kruh koji se nađe u košaricama pred gostima, pripremaju paštu, suše pršut, kobasice i pancetu, rade maslinovo ulje i vino. Osim hrane, gostima je na raspolaganju je i smještaj u apartmanima.

Slavonski zen: 10 vikend-ideja za resetiranje u brdima i dolinama na istoku Lijepe Naše Planinarski dom Jankovac Papuk - 4 Adrenalinski park Duboka, Papuk - 1 +9 Park prirode Papuk

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju