Probali smo sasvim običan i ujedno sasvim neobičan gulaš koji nas je oduševio. Naime, kako ćete vidjeti u receptu, sasvim običan gulaš poklopljen je ploškama krumpira i zapečen u pećnici. Dodatak divne, hrskave korice od krumpira nas je oduševio – i okusom i teksturom.

Jedino u čemu se poklopljeni gulaš razlikuje od uobičajenog jest to što gulaš s koricom od zapečenog krumpira na štednjaku tek pripremite, a kuha se u pećnici.

Možete odabrati koje god meso i inače koristite za gulaš. Najčešće se koristi juneća lopatica, ali nije rijetko sresti gulaš od junećeg vrata ili buta. Naravno, možete i "svoj" gulaš samo poklopiti koricom od krumpira ili ovaj recept preinačiti i začiniti po svome guštu.

Poklopljeni gulaš najlakše ćete napraviti u posudi od lijevanog željeza, tako da ne morate prelijevati (i prolijevati), nego jednostavno istu posudu u kojoj ste napravili pripremu za gulaš stavite u pećnicu.

Sastojci za juneći gulaš s koricom od zapečenog krumpira:

Gulaš

  • 1,5 kg juneće lopatice narezane na kockice
  • sol
  • papar
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 3 glavice luka, narezanog na tanke polumjesece
  • 1 žlica meda
  • 1/2 čajne žličice osušenog timijana
  • 1 žlica brašna
  • 1/2 šalice suhog bijelog vina
  • 1 mrkva, narezana na tanke kolutiće
  • 2 žlice Dijon senfa
  • 1 čajna žličica umaka Worcestershire 
  • 1 čajna žličica mljevene paprike
  • 2 lista lovora
  • 300 ml goveđe juhe

Korica od krumpira:

  • 750 g krumpira, oguljenog i narezanog na tanke ploške
  • 1 žlica maslinova ulja
  • sol
  • papar
  • 1/2 čajne žličice osušenog timijana

Priprema junećeg gulaša s koricom od zapečenog krumpira:

Gulaš

  1. Meso posolite i popaprite pa u dvije ture prepržite na jednoj žlici maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Svaku turu pržite 3 do 5 minuta miješajući pa prebacite na tanjur i ostavite sa strane.
  2. U posudi od lijevanog željeza otopite maslac i pomiješajte ga sa žlicom maslinova ulja. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša, na srednje jakoj vatri, oko 10 minuta. Dodajte med i majčinu dušicu i nastavite kuhati uz povremeno miješanje, dok se luk lagano ne zapeče, 10 do 12 minuta. Posolite i popaprite.
  3. Uspite žlicu brašna u luk da napravite zapršku, miješajte pa nakon jedne minute ulijte vino i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte još minutu. Dodajte mrkvu, senf, umak Worcestershire, papriku i lovorov list i na kraju kockice junetine. Dobro promiješajte, pustite da zavrije pa maknite s vatre.

Korica od krumpira

  1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Na gulaš poslažite ploške krumpira tako da ga sasvim prekriju i premažite ih polovicom ulja. Posolite, popaprite i pospite majčinom dušicom.
  2. Poklopite posudu i pecite 90 minuta. Otklopite, premažite krumpir preostalim uljem, pojačajte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite još 20 minuta.
  3. Pustite da odstoji 15 minuta i poslužite.

  Sve ih treba probati! Recepti za 15 najboljih gulaša na svijetu Gulaš od junetine Gulaš od zečetine Hasenpfeffer Grčki gulaš stifado +2 Irski gulaš s tamnim pivom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju