Probali smo sasvim običan i ujedno sasvim neobičan gulaš koji nas je oduševio. Naime, kako ćete vidjeti u receptu, sasvim običan gulaš poklopljen je ploškama krumpira i zapečen u pećnici. Dodatak divne, hrskave korice od krumpira nas je oduševio – i okusom i teksturom.
Jedino u čemu se poklopljeni gulaš razlikuje od uobičajenog jest to što gulaš s koricom od zapečenog krumpira na štednjaku tek pripremite, a kuha se u pećnici.
Možete odabrati koje god meso i inače koristite za gulaš. Najčešće se koristi juneća lopatica, ali nije rijetko sresti gulaš od junećeg vrata ili buta. Naravno, možete i "svoj" gulaš samo poklopiti koricom od krumpira ili ovaj recept preinačiti i začiniti po svome guštu.
Poklopljeni gulaš najlakše ćete napraviti u posudi od lijevanog željeza, tako da ne morate prelijevati (i prolijevati), nego jednostavno istu posudu u kojoj ste napravili pripremu za gulaš stavite u pećnicu.
Sastojci za juneći gulaš s koricom od zapečenog krumpira:
Gulaš
- 1,5 kg juneće lopatice narezane na kockice
- sol
- papar
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice maslaca
- 3 glavice luka, narezanog na tanke polumjesece
- 1 žlica meda
- 1/2 čajne žličice osušenog timijana
- 1 žlica brašna
- 1/2 šalice suhog bijelog vina
- 1 mrkva, narezana na tanke kolutiće
- 2 žlice Dijon senfa
- 1 čajna žličica umaka Worcestershire
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 2 lista lovora
- 300 ml goveđe juhe
Korica od krumpira:
- 750 g krumpira, oguljenog i narezanog na tanke ploške
- 1 žlica maslinova ulja
- sol
- papar
- 1/2 čajne žličice osušenog timijana
Priprema junećeg gulaša s koricom od zapečenog krumpira:
Gulaš
- Meso posolite i popaprite pa u dvije ture prepržite na jednoj žlici maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Svaku turu pržite 3 do 5 minuta miješajući pa prebacite na tanjur i ostavite sa strane.
- U posudi od lijevanog željeza otopite maslac i pomiješajte ga sa žlicom maslinova ulja. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša, na srednje jakoj vatri, oko 10 minuta. Dodajte med i majčinu dušicu i nastavite kuhati uz povremeno miješanje, dok se luk lagano ne zapeče, 10 do 12 minuta. Posolite i popaprite.
- Uspite žlicu brašna u luk da napravite zapršku, miješajte pa nakon jedne minute ulijte vino i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte još minutu. Dodajte mrkvu, senf, umak Worcestershire, papriku i lovorov list i na kraju kockice junetine. Dobro promiješajte, pustite da zavrije pa maknite s vatre.
Korica od krumpira
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Na gulaš poslažite ploške krumpira tako da ga sasvim prekriju i premažite ih polovicom ulja. Posolite, popaprite i pospite majčinom dušicom.
- Poklopite posudu i pecite 90 minuta. Otklopite, premažite krumpir preostalim uljem, pojačajte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite još 20 minuta.
- Pustite da odstoji 15 minuta i poslužite.
Sve ih treba probati! Recepti za 15 najboljih gulaša na svijetu +2