Gremolata je talijanski klasik koji se radi od tek nekoliko sastojaka i dodaje brojnim jelima kako bi istaknuo mediteranske okuse i arome. Osnovni recept uključuje sitno sjeckani češnjak i peršin te naribanu limunovu koricu, a kuhari potom dodaju i ostale sastojke prema inspiraciji.

Jedno od tipičnih jela u kojima možete pronaći gremolatu je ossobucco alla milanese – u doslovnom prijevodu „kost s rupom“, koja se poslužuje uz milanski rižot.

Radi se o telećoj koljenici kojoj specifični okus daje moždina. Gremolata se dodaje kao završni dodatak kako bi se dobila osvježavajuća, ali i aromatična nota jer nakon duge termičke obrade ossobucco nema svježih začinskih mirisa.

Gremolata je stoga idealan začin za jela koja se dugo kuhaju ili peku, poput gulaša, umaka i juha – ali i pečenoj ribi ili mesu. Odlična je u kombinaciji s pečenim jajima ili prženim povrćem, kao i dodatak tostu s avokadom.

Talijani je dodaju i u salate od slanutka, tjestenine ili krumpira – a pruža i sjajan okus prilozima kao što su palenta, riža ili tjestenina.

Gremolatu možete pripremiti i pomiješati s maslinovim uljem kako biste je lakše dodali jelima, a pospremite li je u staklenkama izdržat će oko tjedan dana.

Kuharica Nigella Lawson u gremolatu voli dodati crne ili zelene sjeckane masline, kao i ljutu papričicu. Zatim dodaje i maslinovo ulje te je poslužuje uz mozzarellu i tost.

Sastojci za gremolatu:

1 svežanj peršina
2 češnja češnjaka
1 limun
sol, papar

Priprema:

1. Što sitnije nasjeckajte peršin i češnjak pa naribajte limunovu koricu. Promiješajte, posolite i popaprite te prema želji dodajte koju kap limunova soka.

Savjet: Prema želji možete dodati i pola šalice maslinova ulja, kao i prstohvat chillija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju