Prije gotovo 20 godina, Giada De Laurentiis objavila je svoju prvu kuharicu, a od tada ih je izdala na desetke, uvijek s ciljem da pojednostavi posao kuhinji i nadahne zaljubljenike u okuse Mediterana. U novoj knjizi Super-Italian donosi recept kojem niti ona sama, a nit Internet ne mogu odoljeti. Radi se o superjednostavnim lazanjama iz lima za pečenje koje osvajaju bogatim okusom. Čak i oni koji vole kremaste, sočne slojeve tipičnih lazanja imaju riječi hvale za ovaj recept. Kako i ne bi kada štede vrijeme na slaganju slojeva – redanje tjestenine, sira, mesa i umaka traže barem desetak minuta posla, a okusu ne fali slasti.
Nježne, ali hrskave
Giadine lazanje upola štede vrijeme, jer sve što treba učiniti je rasporediti smjesu na lim za pečenje i na vrh dodati ricottu. Iako nisu slojevite, lazanje iz lima za pečenje su itekako sočne; parmezan i mozzarella savršeno se karameliziraju na rubovima, stvarajući hrskave komadiće, a tjestenina u sredini ostaje nježna. Tajna recepta je i u čiliju koji ricotti rasplamsava okus. Marinara je klasičan izbor za ove lazanje, ali možete je zamijeniti pestom ili Alfredo umakom. Također, slobodno eksperimentirajte s različitim sirevima – primjerice zamijenite ribanu mozzarellu burratom, a ricottu mascarponeom ili fetom. Isprobajte i vegetarijansku verziju: umjesto kobasice iskoristite bundevu ili patlidžane.
Jednostavne lazanje
- 4 žlice (60 ml) maslinovog ulja
- 1/2 žličice soli, plus dodatno za vodu za tjesteninu
- 450 g taccole tjestenine ili lasagna tjestenine razlomljene na komade od 5 cm
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan
- 1 žličica čili paste ili 1/2 žličice pahuljica crvene paprike
- 140 g svježeg špinata
- 1 šalica (250 g) ricotta sira s niskim udjelom masti
- 450 g začinjene talijanske kobasice ili svježe kobasice za pečenje (pečenice)
- 1 crveni luk, nasjeckan
- 950 ml marinara umaka
- 250 g naribane mozzarelle
- 150 g svježe naribanog parmezana
Jednostavne lazanje
- Zagrijte pećnicu na 220°C. Namažite lim za pečenje dimenzija 30 x 43 cm s ravnim rubovima 1 žlicom (15 ml) maslinovog ulja i ostavite sa strane.
- U srednje velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja. Dodajte nasjeckani češnjak i pahuljice crvene paprike te kuhajte dok ne zamirišu, oko 30 sekundi. Dodajte špinat i 1/4 žličice soli te kuhajte dok špinat ne uvene, oko 3 minute. Prebacite smjesu u cjedilo i pritisnite kako biste uklonili višak tekućine. Ostavite da se malo ohladi, a zatim pomiješajte s ricotta sirom u maloj zdjeli.
- U velikom loncu zakuhajte vodu i dodajte sol. Razlomite tjesteninu za lazanje na komade od 5 cm i kuhajte je u kipućoj vodi 4 minute. Ocijedite tjesteninu, sačuvajte 120 ml (1/2 šalice) vode od kuhanja.
- U istom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte preostale 2 žlice (30 ml) maslinovog ulja. Dodajte svježu kobasicu bez ovojnice i pržite, razbijajući je na manje komade, dok ne poprimi smeđu boju, oko 5 minuta. Dodajte nasjeckani crveni luk i preostalu 1/4 žličice soli te kuhajte dok luk ne omekša, oko 3 minute. Maknite lonac s vatre i vratite kuhanu tjesteninu u lonac. Dodajte marinara umak, vodu od tjestenine, 100 g mozzarella sira i 50 g parmezana. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
- Smjesu tjestenine ravnomjerno rasporedite na pripremljeni lim za pečenje. Žlicom stavljajte hrpice smjese ricotte i špinata na tjesteninu. Pospite preostalim mozzarella sirom (150 g) i preostalim parmezanom (100 g). Pecite u zagrijanoj pećnici dok korica ne poprimi zlatno-smeđu boju i postane hrskava, oko 25 do 30 minuta.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 5 minuta prije rezanja i posluživanja.
Bacite oko i na ove tekstove:
Pripremite bicepse: 10 trikova uz koje će vam bešamel uvijek ispasti baš onako kako treba
Savršene lazanje: 10 pogrešaka zbog kojih su previše suhe i nemaju dobar okus