Pileća krilca su omiljeni finger food. Često zaboravljamo kakav gastro potencijal ima ovaj jeftini komad mesa od kojega možemo praviti razne specijalitete. Omiljena su nam ljepljiva i pohana, a u svakoj obitelji postoji član koji će tijekom nedjeljnog ručka krilca rezervirati samo sa sebe.

Jeste li ikad probali napuniti pileća krilca? Ovaj na prvu komplicirani postupak, nastao je u jugoistočnoj Aziji i ondje ga smatraju pravom vještinom kulinarstva koju uspijevaju napraviti samo iskusne domaćice spretnih prstiju. Krilca se obično pune rižom, povrćem, svinjetinom, rižinim rezancima, bambusovim klicama i đumbirom, a na kraju se prepeku na tavi ili grilu i premažu glazurom od reduciranog soja umaka. 

Istina je da će vam za ovo jelo trebati malo više vremena jer svakom krilcu treba izvaditi kost, ali rezultat će biti eksplozija okusa u ustima pa se vrijedi malo žrtvovati.

Mi smo pripremili recept za marinirana krilca punjena svinjetinom i povrćem. Nakon što izvadite kosti iz krilaca, trebate ih napuniti, a nakon toga kratko prepržiti na tavi. Završni „touch“ je reducirani umak od soje koje će im dati preplanulu boju i poseban okus. 

Sastojci za punjena pileća krilca:

  • 10 pilećih krilaca

Za marinadu:

  • 3 žlice umaka od soje
  • 2 žlice meda
  • Sok 1 limuna
  • 100 ml vode
  • Sol i papar po želji

Za nadjev:

  • 300 g mljevene svinjetine
  • 2 češnja češnjaka
  • Pola jabuke
  • 1 mrkva
  • 1 cm đumbira
  • 1 mladi luk
  • Umak od soje
  • Sol i papar po želji

Priprema punjenih pilećih krilaca:

  1. Krilce prepolovite na „krilo“ i „batak“. Pažljivo izvadite dvije tanke kosti iz „krila“ i jednu deblju kost u dijelu koji izgleda poput malog batka.
  2. Pomiješajte sastojke za marinadu, zalijte krilca i stavite u hladnjak na dva sata. Pazite na sol jer umak od soje može biti dosta slan.
  3. Jabuku, mrkvu, đumbir i luk narežite na trakice, a češnjak na listiće. Dodajte svinjetini pa začinite po želji. Umak od soje također dozirajte prema svom ukusu.
  4. Umak od soje iskuhavajte sve dok se ne zgusne pa stavite sa strane.
  5. Krilca napunite nadjevom pa pržite na tavi ili na roštilju do zlatne boje.
  6. Na kraju premažite reduciranim umakom od soje i po želji posipajte sezamom.
  7. Poslužite sa sezonskom salatom. 

Pileća krilca se obično puno svinjetinom ili rižom, a poslužuju se uz sezonsko povrće Pileća krilca se obično puno svinjetinom ili rižom, a poslužuju se uz sezonsko povrće (Foto: Shutterstock)

Dobar tek! 

Tako fina, a mnogi ih zapostavljaju: Recept za sočna pileća krilca iz pećnice

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju