Pileća krilca su omiljeni finger food. Često zaboravljamo kakav gastro potencijal ima ovaj jeftini komad mesa od kojega možemo praviti razne specijalitete. Omiljena su nam ljepljiva i pohana, a u svakoj obitelji postoji član koji će tijekom nedjeljnog ručka krilca rezervirati samo sa sebe.
Jeste li ikad probali napuniti pileća krilca? Ovaj na prvu komplicirani postupak, nastao je u jugoistočnoj Aziji i ondje ga smatraju pravom vještinom kulinarstva koju uspijevaju napraviti samo iskusne domaćice spretnih prstiju. Krilca se obično pune rižom, povrćem, svinjetinom, rižinim rezancima, bambusovim klicama i đumbirom, a na kraju se prepeku na tavi ili grilu i premažu glazurom od reduciranog soja umaka.
Istina je da će vam za ovo jelo trebati malo više vremena jer svakom krilcu treba izvaditi kost, ali rezultat će biti eksplozija okusa u ustima pa se vrijedi malo žrtvovati.
Mi smo pripremili recept za marinirana krilca punjena svinjetinom i povrćem. Nakon što izvadite kosti iz krilaca, trebate ih napuniti, a nakon toga kratko prepržiti na tavi. Završni „touch“ je reducirani umak od soje koje će im dati preplanulu boju i poseban okus.
Sastojci za punjena pileća krilca:
- 10 pilećih krilaca
Za marinadu:
- 3 žlice umaka od soje
- 2 žlice meda
- Sok 1 limuna
- 100 ml vode
- Sol i papar po želji
Za nadjev:
- 300 g mljevene svinjetine
- 2 češnja češnjaka
- Pola jabuke
- 1 mrkva
- 1 cm đumbira
- 1 mladi luk
- Umak od soje
- Sol i papar po želji
Priprema punjenih pilećih krilaca:
- Krilce prepolovite na „krilo“ i „batak“. Pažljivo izvadite dvije tanke kosti iz „krila“ i jednu deblju kost u dijelu koji izgleda poput malog batka.
- Pomiješajte sastojke za marinadu, zalijte krilca i stavite u hladnjak na dva sata. Pazite na sol jer umak od soje može biti dosta slan.
- Jabuku, mrkvu, đumbir i luk narežite na trakice, a češnjak na listiće. Dodajte svinjetini pa začinite po želji. Umak od soje također dozirajte prema svom ukusu.
- Umak od soje iskuhavajte sve dok se ne zgusne pa stavite sa strane.
- Krilca napunite nadjevom pa pržite na tavi ili na roštilju do zlatne boje.
- Na kraju premažite reduciranim umakom od soje i po želji posipajte sezamom.
- Poslužite sa sezonskom salatom.
Dobar tek!
Tako fina, a mnogi ih zapostavljaju: Recept za sočna pileća krilca iz pećnice