Najljepše uspomene s putovanja često su povezane autentičnim okusima zemlje koju posjetimo. Odučite li se posjetiti jednu od ovih zemalja, ovo su doručci koje ćete sigurno još dugo pamtiti.

1. Tostada, Španjolska

Zvuči kao da se radi o tostu i tostada na neki način to i jest, ali zamislite kako započinjete dan u Madridu s tostom punim okusa. Tradicionalno ćete na njemu naći umak od rajčice, maslinovo ulje i krišku slasne iberico šunke. U južnoj Andaluziji poslužuje se s mantecom colorá, namazom od masti i crvene paprike.

2. Knäckebröd, Švedska

Hrskavi raženi kruh središte je tipičnog švedskog doručka. Poslužuje se uz tvrdo kuhana jaja, sir, šunku i povrće poput krastavaca ili rajčice. Posebno je ukusna riblja varijanta s kavijarom ili skušama. Uz ovakav doručak morate uživati uz šalicu crne kave, a posebno se dobro slaže s pogledom na štokholmska jezera.

3. Cornetto, Italija

Iako ime podsjeća na kornet i time na sladoled koji je jedan od talijanskih brojnih specijaliteta, naručite li u Italiji cornetto, za doručak ćete dobiti slastan kroasan. Možete birati između praznog, čokoladnog, punjenog pekmezom ili punjenog finom kremom. U Rimu možete kušati tradicionalni Lazio maritozzo, slatko pecivo punjeno šlagom koje se također jede za doručak.

4. Karelska pita, Finska

Kada se zateknete u Helsinkiju, Karjalan piirakka ili u prijevodu karelska pita obvezan je doručak. Tijesto od raženog brašna punjeno gustom rižinom kašom jede se s kremom od putra i jaja. Još jedno tradicionalno „jutarnje“ jelo je puuro, zobena kaša s mlijekom, bobicama i putrom.

5. Tiropita, Grčka

Tradicionalno Grci ne jedu raskošan doručak, dan najčešće započinju kavom i kolačićem. Kasnije prijepodne kada nastupi glad na meniju je tiropita, pita od sira, najčešće feta sira i biljnih začina koja izgledom malo podsjeća na mnogima omiljeni burek.

6. Canestrelli, Francuska

Na Korzici se jutro tradicionalno započinje slatkim doručkom. Canestrelli su tradicionalni kolačići od brašna, šećera i maslinova ulja s malo limunove korice ili anisa. Dvostruko pečenje osigurava im hrskavost i idealni su za umakanje u šalicu kave ili čaja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju