Dijelimo s vama fantastičan recept za pravi, gusti, domaći puding od tamne čokolade intenzivnog okusa i divne svilenkaste teksture. Puding se kuha i s čokoladom i s kakaom u prahu pa je stvarno dovoljno čokoladan, a gotov je za samo 25 minuta, pa ako vam nije presudno da je hladan, možete i uživati u njemu vrlo brzo. Ipak, po pravilima puding treba biti hladan, pa računajte na to da bi u hladnjaku trebao provesti oko sat vremena.
Ovaj ćete puding vrlo lako pripremiti uz upute, čak i ako niste osobito vješti s kremama. Malo je toga što može poći u krivo, a možda je najbitnije da ne preskočite 5. korak, odnosno da dopustite pudingu i jajima da se sprijatelje u drugoj posudi kako ne biste dobili – kajganu s čokoladom.
Odaberite kvalitetnu poluslatku ili gorkastu čokoladu, s udjelom kakaa od 55% do 75%. Ako ne volite "kožicu" na pudingu, kada stavljate puding na hlađenje, prekrijte ga plastičnom kuhinjskom folijom i dobro je prstima pritisnite uz površinu.
Sastojci za domaći puding od tamne čokolade:
- 530 ml mlijeka, podijeljeno
- 100 g šećera, podijeljeno
- prstohvat soli
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 veliko jaje
- 2 velika žumanjka
- 150 g poluslatke ili gorke čokolade, sitno nasjeckane
- 2 žlice maslaca, narezanog na komadiće
- 1 čajne žličica ekstrakta vanilije
- tučeno vrhnje, za posluživanje
Priprema domaćeg pudinga od tamne čokolade:
- U srednje velikom loncu pomiješajte većinu mlijeka (480 ml) s pola šećera i prstohvatom soli. Stalno miješajte i pustite da zavrije pa maknite s vatre.
- U zdjeli pjenjačom izmiješajte kukuruzni škrob, kakao u prahu i preostali šećer. Dodajte ostatak mlijeka i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dobivenu smjesu umiješajte u vruće mlijeko u loncu, ponovno upalite vatru i, stalno miješajući, pustite da zavrije.
- Smanjite vatru i kuhajte oko dvije minute uz neprestano miješanje dok puding ne postane dovoljno gust da ostaje na stražnjoj strani žlice.
- U novoj zdjeli umutite cijelo jaje i žumanjke. Malo po malo umiješajte otprilike 1 šalicu vrućeg pudinga u jaja, a onda smjesu pudinga i jaja izlijte nazad u lonac s pudingom.
- Kuhajte puding na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok ne zavrije, oko 2 minute.
- Procijedite puding u posudu otpornu na toplinu.
- Dodajte u puding nasjeckanu čokoladu, maslac i vaniliju i miješjte dok se čokolada i maslac ne otope, a sve skupa ne sjedini i puding ne postane gladak, oko 2 minute.
- Izlijte puding u šalice ili zdjelice u kojima ćete ga poslužiti i stavite u hladnjak da se ohladi. Poslužite s tučenim vrhnjem.
Puding koji to nije: Jednostavan recept za tembleque, egzotični blagdanski desert iz Portorika koji se ne odbija +13