Dijelimo s vama fantastičan recept za pravi, gusti, domaći puding od tamne čokolade intenzivnog okusa i divne svilenkaste teksture. Puding se kuha i s čokoladom i s kakaom u prahu pa je stvarno dovoljno čokoladan, a gotov je za samo 25 minuta, pa ako vam nije presudno da je hladan, možete i uživati u njemu vrlo brzo. Ipak, po pravilima puding treba biti hladan, pa računajte na to da bi u hladnjaku trebao provesti oko sat vremena.

Ovaj ćete puding vrlo lako pripremiti uz upute, čak i ako niste osobito vješti s kremama. Malo je toga što može poći u krivo, a možda je najbitnije da ne preskočite 5. korak, odnosno da dopustite pudingu i jajima da se sprijatelje u drugoj posudi kako ne biste dobili – kajganu s čokoladom.

Odaberite kvalitetnu poluslatku ili gorkastu čokoladu, s udjelom kakaa od 55% do 75%. Ako ne volite "kožicu" na pudingu, kada stavljate puding na hlađenje, prekrijte ga plastičnom kuhinjskom folijom i dobro je prstima pritisnite uz površinu.

Sastojci za domaći puding od tamne čokolade:

  • 530 ml mlijeka, podijeljeno
  • 100 g šećera, podijeljeno
  • prstohvat soli
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1 veliko jaje
  • 2 velika žumanjka
  • 150 g poluslatke ili gorke čokolade, sitno nasjeckane
  • 2 žlice maslaca, narezanog na komadiće
  • 1 čajne žličica ekstrakta vanilije
  • tučeno vrhnje, za posluživanje

Priprema domaćeg pudinga od tamne čokolade:

  1. U srednje velikom loncu pomiješajte većinu mlijeka (480 ml) s pola šećera i prstohvatom soli. Stalno miješajte i pustite da zavrije pa maknite s vatre.
  2. U zdjeli pjenjačom izmiješajte kukuruzni škrob, kakao u prahu i preostali šećer. Dodajte ostatak mlijeka i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Dobivenu smjesu umiješajte u vruće mlijeko u loncu, ponovno upalite vatru i, stalno miješajući, pustite da zavrije.
  4. Smanjite vatru i kuhajte oko dvije minute uz neprestano miješanje dok puding ne postane dovoljno gust da ostaje na stražnjoj strani žlice.
  5. U novoj zdjeli umutite cijelo jaje i žumanjke. Malo po malo umiješajte otprilike 1 šalicu vrućeg pudinga u jaja, a onda smjesu pudinga i jaja izlijte nazad u lonac s pudingom.
  6. Kuhajte puding na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok ne zavrije, oko 2 minute.
  7. Procijedite puding u posudu otpornu na toplinu.
  8. Dodajte u puding nasjeckanu čokoladu, maslac i vaniliju i miješjte dok se čokolada i maslac ne otope, a sve skupa ne sjedini i puding ne postane gladak, oko 2 minute.
  9. Izlijte puding u šalice ili zdjelice u kojima ćete ga poslužiti i stavite u hladnjak da se ohladi. Poslužite s tučenim vrhnjem.

Puding koji to nije: Jednostavan recept za tembleque, egzotični blagdanski desert iz Portorika koji se ne odbija Tembleque - 17 Tembleque - 7 Tembleque - 1 +13 Tembleque - 14

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju