Da, da, već sam predstavio svoju malenkost, kao čovjeka koji se nekad užasavao kuhanja. Ali od tog čovjeka koji je nekoć kuhinju izbjegavao, postao sam onaj tko u kuhinju rado zalazi i eksperimentira. Naravno, tome je sigurno pomogla i cijela kulinarska kultura oko nas, neprestana bombardiranja receptima, različitim jelima i ostalim. Pa eto, dođe čovjeku nešto i skuhati, zašto ne.
Neka jela mogu se spremati na sto načina, a takva su i – jaja. „Jaja se, to cili svit zna moredu spravljat na mali milijun način“ davno su nas nekad naučili Oliver Dragojević i Boris Dvornik, otpjevavši legendarnu Nadalinu. E pa, od tih milijun, ja u zadnje vrijeme spravljam dva jela od jaja. Prvo od njih je šakšuka, a drugo – poširana jaja.
Bespuća interneta kažu da je ovo jelo nastalo u zemljama Magreba, ali da je pravu slavu steklo kad su ga otkrili Izraelci, te se na menijima njihovih restorana počelo pojavljivati od devedesetih godina 20. stoljeća. Naravno, jasno vam je da je ovo jelo doživjelo brojne varijacije što se recepata tiče, a ja ga radim na sljedeći način.
U srednje veliku tavu na maslinovom ulju prvo popržim luk. Zatim posolim, a uskoro dodajem i narezanu papriku. Tu onda dolaze začini. Obično kombiniram par stvari kao što su crvena paprika, kajenski papar, a znam dodati i curry. Sve to nastavim miješati, dodam zatim i cherry rajčice, te sve polijem pasiranom rajčicom.
Nakon toga, pustim sve da se malo krčka. Zatim stavljam cca 6 – 8 jaja, te sve poklopim poklopcem na srednje jakoj vatri. Kad žumanjci „pobijele“, dižem poklopac i „pobacam“ bosiljak. Osobno, najviše volim poslužiti jelo na način da se jede direktno iz tave, ali naravno, možete i razdijeliti ukućanima/gostima.
Što se tiče poširanih jaja, tu sam imao muke, te radio „virove“ u loncu i slično, dok nisam naišao na najjednostavniji mogući recept. U zdjelu/lonac ubacim jednaku količinu vode i vinskog octa. Unutra stavim jaja i pustim ih da se „odmaraju“ desetak minuta. Nakon toga, u zagrijanu vodu (da nije kipuća, ali da se na površini pojavljuju mjehurići ubacim jaja i pustim ih otprilike 3 minute. Nakon toga ih pažljivo izvadim i ta – dam. Jaja su izvana bijela, a čim ih zarežete, žumanjak se razlije i dobijete poširanje bez muke.
Bolja od samoborske? Recept za prefinu bledsku kremšnitu koja drrrhti dok stiže na stol