Pšenične ili kukuruzne tortilje idealan su sastojak u pričuvi kad uhvati glad za brzinskim desertom, koji (odaberete li prave sastojke) čak može biti i zdrav. Sve što trebate napraviti je kratko zagrijati tortilje u tavi bez ulja ili mikrovalnoj pećnici da malo omekšaju, ali ne i stvrdnu se pa krenuti na dodavanje omiljenih sastojaka.

Kakao i med

Izbjegavate li nezdrave deserte, iskoristite kukuruzne tortilje koje kratko zagrijte u tavi pa premažite medom, posipajte cimetom i zrncima kakaa koja daju zabavnu dozu hrskavosti. U ovoj se kombinaciju odlično slažu ploške banana ili borovnica.

Cheesecake tortilje

Istucite 50 ml vrhnja za šlag sa žlicom šećera pa umiješajte 50 g mascarponea. Zagrijane tortilje premažite marmeladom od jagoda, dodajte kremu od sira i prema želji mrvljene kekse pa zamotajte.

Sladoled i karamela

Pripremite 200 g šećera i 200 ml slatkog vrhnja. Zagrijte šećer na laganoj vatri u posudi s debelim dnom do zlatnosmeđe boje. Nemojte miješati, pazite da ne zagori laganim okretanjem posude. Zatim ulijte vrhnje (oprez, prska!) pa miješajte na laganoj vatri dok se šećer ponovno ne rastopi i poveže s vrhnjem. Premažite tortilje, zarolajte ih i poslužite sa sladoledom.

Kikiriki i čokolada

Čokoladu s većim postotkom kakaa narežite na manje komade pa je rastopite u malo slatkog vrhnja miješajući. Ostatak vrhnja izmiksajte u šlag postepeno dodajući ohlađenu rastopljenu čokoladu. Tortilje premažite maslacem od kikirikija, napunite ih čokoladnom kremom pa dodajte banane i jagode narezane na ploške.

Namaz od kestena

Rastopite 100 g kvalitetne tamne čokolade, a u drugoj posudi zagrijte 200 g pirea od kestena i 100 ml milerama. Dodajte smjesu s kestenom čokoladi pa miješajte na laganoj vatri dodajući oko žlicu do dvije šećera. Premažite tortilje i poslužite sa šlagom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju