Nasuprot Učiteljskog fakulteta odnedavno se smjestio de Toss sushi, wok & burger bar, koji na svojem jelovniku spaja utjecaje Istoka i Zapada. Eklektičnost jelovnika rezultat je želje mlade, entuzijastične ekipe da svaki gost može pronaći nešto po vlastitom ukusu.

"Zadovoljstvo je raditi s ekipom koja se međusobno podržava i nadopunjuje. Iako smo tek počeli s radom, odmah smo se prepoznali i jedni drugima velika smo podrška. Srce i dušu za ovaj projekt, dok je još bio u nastajanju – tek slovo na papiru, dao je voditelj Ivan Senčić Pavlović. Ivan je arhitekt i pokretač ideje de Tossa; mlad je, ambiciozan, gladan i hrabar, stručni back-up za sve što zatreba: navigator za menadžment, dirigent za fine note usklađivanja posla, kao i trikove za napredak restorana", potvrđuje menadžer de Toss Vanja Paris, koji predstavlja restoran, ugostitelj koji je radio na brojnim projektima, a iskustvo je prikupljao i na uzbudljivim putovanjima oko svijeta.

Osim što vodi posao, Vanja Paris inspiraciju je pretočio i u jelovnik pa je tako nastao jedan od de Tossovih bestsellera – burger Crazy Ines, koji ime duguje Vanjinoj djevojci. Osim junetine u pecivu je i pulled pork za dodatnu sočnost, pečene paprike koje pružaju svježinu, panceta s grilla daje hrskavost, a karamelizirani luk, barbecue sos i cheddar, kao i jaje na oko za kraj pletu mrežu konkretnih okusa. Što je sigurno, nakon takvog burgera nećete ostati gladni.

Crazy Ines Crazy Ines (Foto: NB)

Dok chefica Ivana Smrk ima pune ruke posla oko burgera, tjestenine i rižota, kuhari koji su u Zagreb stigli s Filipina slažu azijske specijalitete. Inspiraciju vuku iz tradicije, ali ne morate se bojati da ćete u de Tossu naići na pretjerano egzotične okuse koji vam se neće svidjeti – Filipinci znaju kako ugoditi gostima.

Osim provjerenih „crowd pleasera“ poput Philadelphije s kremastim sirom (ali i rukolom), na karti uramakija pozornost plijeni California u kojoj se sreću rakovi i mango. Za preporuku je raskošni Oppenheim s avokadom, ljutim papričicama, sabljarkom i egzotičnim voćem – puna usta okusa!

Među azijskim specijalitetima po prijateljskim cijenama ističe se i wok, koji se u de Tossu priprema na šest načina – od Ju-broku-woka s junetinom, rižom i brokulom, kojem definitivno ne nedostaje umamija, do vege editiona, tune, piletine s korejskim umakom i drugim varijacijama. Osim proljetnih rolica s piletinom, iskušati možete i Shangai roll sa svinjetinom.

Chefica u kuhinji je Ivana Smrk, koja je nekoć studirala odmah preko puta, na Učiteljskom fakultetu – no ljubav prema kuhanju odvela ju je preko brojnih restorana do de Tossa.

„Dajem smjernice u kuhinji, a sinergija vlada od prvog dana. Iako svatko ima svoje područje kojim se bavi, međusobno se nadopunjavamo i učimo jedni od drugih. Imam priliku raditi s vrhunskim majstorima ribe, koji dobro znaju kako iskoristiti svaki njezin dio“, kaže Ivana te dodaje kako to osobito dolazi do izražaja kod pripreme temeljaca koje koriste za jela raznih jela, kao što je rižot.

Dok je crni rižot klasika, bijeli s kozicama Ivana radi baš prema svojem guštu. Naglašava kako se osobito pazi na kvalitetu namirnica, a što god se može - kupuje se na obližnjem Trešnjevačkom placu. Uz burgere, tjesteninu i rižote, chefica priprema i gablece koji se mijenjaju na dnevnoj bazi – ovisno o inspiraciji, na ploči ispred vrata ispisuju se jela poput brudeta od sipe, mesnih rolada i gulaša.

Među ribljim jelima Ivana preporučuje i losos kojeg vješti Filipinci filetiraju, a zatim se marinira i na stol dolazi poslužen s njezinim pireom od graška. Odlučite li navratiti u de Toss, nazdraviti možete s kapljicom koju potpisuje Feravino. Živjeli!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju