Na nekoliko minuta od glavnog zagrebačkog trga, u netom otvorenoj „keksičarnici“ od ranog jutra miriše na maslac. Neki će reći i na one lijepe uspomene kada smo kao klinci cupkali ispred pećnice čekajući da se ispeku poslastice iza vrućeg stakla. Friško otvoreni Cooksić u Gajevoj ulici Zagrepčani su već prepoznali. Bez obzira na to što smo došli u rano jutro na početku radnog tjedna, nismo bili jedini kupci.

Od osam sati ujutro peku se prve ture keksa, a vruće poslastice iz pećnice izlaze nešto prije pola devet. Čekajući da se keksi ispeku možete na trenutak usporiti i provesti koju minutu u toplom razgovoru s domaćicama. Dočekat će vas kao da ste stari prijatelji, spremiti vruće kekse u kutiju s poklopcem i savjetovati da budete pažljivi s njima dok se malo ne ohlade. Uz to i poželjeti lijep dan i zavaliti se što ste im došli u goste.

Prostor Cooksića je doista malecki i služi kao prodavaonica i kuhinja pa ne možete ondje jesti. Srećom Zrinjevac je blizu ako poželite isprobati kekse s nogu – ili klupe. Cooksići dolaze u (zasada) tri varijante: classic čokoladni cooksić, cooksić s brusnicama i čokoladom te proteinski cooksić s bademima i čokoladom. Kekse s brusnicama i bademima potrebno je prethodno naručiti, a bez najave nećete morati puno mozgati koji odabrati - jer je u ponudi samo jedna vrsta koja se prodaje po euro za komad, a ako ih naručite deset dobit ćete i jedan gratis.

„Klasičar“ od 55 grama sadrži pšenično brašno, jaja, čokoladu – i puno maslaca. Iako ne djeluje ogromno, cooksić je itekako zasitan: „Ima sve! Puuuno maslaca i čokolade. Ne štedi se na sastojcima, ali nije presladak. Baš imaju domaći okus.“, komentirali smo punih usta, testirajući još tople kekse, koji su se lagano mrvili pod prstima.

Srećom, preživjeli su vožnju biciklom u ruksaku preko pola grada, ali ako vam je važno da ostanu cijeli, potrebno je nešto nježnosti prema krhkom tijestu. Dok su još topli keksi su „pjeskasti“, a kada dođu sebi prhka tekstura skakaonica je za čokoladne okuse koji se rastope u ustima poput fine kreme. Za preporuku!

Bez paljenja pećnice i štednjaka: 7 savršenih ljetnih jela za svaki dan ovog tjedna Pašteta od tune Gazpacho juhu možete trznuti iz čašice za rakiju Ceviche +0 Piletina i povrće u tortilji

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju