Kuhinja vam je ovih dana zatrpana, ili će skoro takva postati, a do kolača niste ni stigli? Blagdanski kolač ne mora biti kompliciran – u to će vas uvjeriti ova sjajna čokoladna torta s jogurtom koja se samo zamuti, izlije i ispeče.
Savršeno je sočna zahvaljujući jogurtu i ulju, a s glazurom i malo maštovitih dekoracija lako će postati glavna zvijezda vašeg svečanog stola. Glazuru možete i preskočiti, ali naš je savjet – nemojte.
Sastojci za čokoladnu tortu s jogurtom:
Za biskvit:
- 130 g brašna za sve namjene
- 50 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 4 g praška za pecivo
- 2 g sode bikarbone
- 2 g soli
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 120 ml ulja
- 240 ml punomasnog jogurta, sobne temperature
- 1 ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
- 200 g granuliranog bijelog šećera
Za čokoladnu glazuru:
- 85 g gorke ili poluslatke čokolade, izrezane na komadiće
- 25 g maslaca, narezanog na komadiće
- 1 žlica meda
Za ukras
- čokoladna jaja različitih veličina ili drugo
Priprema čokoladne torte s jogurtom:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i postavite rešetku u sredinu.
- Okrugli kalup za tortu promjera 20 cm namastite maslacem ili uljem u spreju i na dno položite papir za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U drugoj zdjeli umutite jaja, ulje, jogurt i ekstrakt vanilije. Umiješajte šećer pa ulijte mokre sastojke u zdjelu sa suhim. Miješajte samo dok se ne sjedini. Izlijte smjesu kalup za pečenje.
- Pecite 40 do 45 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe čista. Na pola pečenja okrenite kalup tako da stražnja polovica sada bude naprijed. Ostavite da se ohladi 10 minuta prije nego izvadite tortu iz kalupa.
- Za glazuru otopite na pari čokoladu, maslac i med, stalno miješajući. Ostavite da se glazura ohladi i zgusne, oko sat vremena. Izlijte glazuru preko potpuno ohlađenog kolača.
- Po želji pospite čokoladnim mrvicama ili ukrasite komadićima čokolade ili čokoladnim jajima.