Ova jednostavna čokoladna mousse torta oduševit će ljubitelje čokolade i bogatih kolača na nekoliko katova, a jednako će dobro biti primljena u ozbiljnijim prilikama i na dječjim rođendanima. Sočan biskvit, naravno čokoladni, zaliven je sirupom zbog čega nikad neće biti suh, a mousse umjesto obične kreme, naravno čokoladni, čitavom kolaču daje malo svečaniji ton.
Razliku između moussea i običnih krema je u njegovoj pjenastoj teksturi, a da biste je dobili ne morate imati godine slastičarskog iskustva, već samo – ne istući slatko vrhnje do kraja. Ono treba biti formirano i donekle čvrsto, ali ne toliko da ne bježi iz zdjele kada je okrenete naopako. Također, uvijek "sprijateljite" malo tučenog vrhnja s čokoladom prije nego ih sasvim pomiješajte.
Sastojci za čokoladnu mousse tortu:
Za biskvit
- 155 g višenamjenskog brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 2 ¼ čajne žličice praška za pecivo
- ¼ čajne žličice soli
- 250 g šećera u prahu
- 115 g maslaca, otopljenog
- 180 ml vode ili kave bez taloga ili mješavine vode i kave
- 2 velika jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Za sirup
- 65 g bijelog šećera
- 120 ml vode
- 1 čep konjaka ili likera
Za mousse
- 180 ml mlijeka
- 2 žlice kakaa u prahu
- 400 g čokolade s udjelom kakaa 55% - 70%, nasjeckane
- 2 žlice meda
- 360 ml vrhnja za šlag, vrlo hladnog
Priprema čokoladne mousse torte:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Ako imate, namastite dva kalupa za torte od 20 centimetara i obložite ih papirom za pečenje. Ako nemate dva jednaka kalupa, pecite biskvite jedan po jedan.
- U zdjeli dobro promiješate brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo, sol i šećer. Zatim dodajte ulje, vodu i/ili kavu, jaja i vaniliju i miješajte pjenjačom dok ne dobijete ujednačenu tekuću smjesu bez grudica.
- Podijelite tijesto u kalupe ili ispecite pola pa pola.
- Pecite 35 do 37 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu svakog kolača ne izađe čista. Izvadite biskvite iz pećnice i ostavite ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.
- U lonac stavite vodu i šećer i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte konjak, dobro promiješajte i ohladite u hladnjaku.
- U manjem loncu miješajte mlijeko i kakao dok se kakao sasvim ne otopi. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne zavrije. Maknite s vatre, dodajte nasjeckanu čokoladu i med i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite da se ohladi.
- Istucite vrhnje mikserom. Malo šlaga prvo umiješajte u otopljenu čokoladu pa onda svu čokoladu prelijte u šlag i nježno lopaticom miješajte dok smjesa ne bude iste boje. Mousse spremite u hladnjak.
- Prebacite jednu koru na tanjur za posluživanje, s donjom stranom prema gore da bolje upije sirup. Pokapajte s pola sirupa, rasporedite trećinu moussea. Stavite drugu koru i nju pokapajte s pola sirupa i rasporedite ostatak moussea po vrhu i torte i ukrug sa strane.
- Po želji ukrasite komadćima čokolade ili kakaom u prahu.
7 eura za pola kilograma: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje +0