Ova jednostavna čokoladna mousse torta oduševit će ljubitelje čokolade i bogatih kolača na nekoliko katova, a jednako će dobro biti primljena u ozbiljnijim prilikama i na dječjim rođendanima. Sočan biskvit, naravno čokoladni, zaliven je sirupom zbog čega nikad neće biti suh, a mousse umjesto obične kreme, naravno čokoladni, čitavom kolaču daje malo svečaniji ton.

Razliku između moussea i običnih krema je u njegovoj pjenastoj teksturi, a da biste je dobili ne morate imati godine slastičarskog iskustva, već samo – ne istući slatko vrhnje do kraja. Ono treba biti formirano i donekle čvrsto, ali ne toliko da ne bježi iz zdjele kada je okrenete naopako. Također, uvijek "sprijateljite" malo tučenog vrhnja s čokoladom prije nego ih sasvim pomiješajte.

Sastojci za čokoladnu mousse tortu:

Za biskvit

  • 155 g višenamjenskog brašna
  • 50 g kakaa u prahu
  • 2 ¼ čajne žličice praška za pecivo
  • ¼ čajne žličice soli
  • 250 g šećera u prahu
  • 115 g maslaca, otopljenog
  • 180 ml vode ili kave bez taloga ili mješavine vode i kave
  • 2 velika jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Za sirup

  • 65 g bijelog šećera
  • 120 ml vode
  • 1 čep konjaka ili likera

Za mousse

  • 180 ml mlijeka
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 400 g čokolade s udjelom kakaa 55% - 70%, nasjeckane
  • 2 žlice meda
  • 360 ml vrhnja za šlag, vrlo hladnog

Priprema čokoladne mousse torte:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Ako imate, namastite dva kalupa za torte od 20 centimetara i obložite ih papirom za pečenje. Ako nemate dva jednaka kalupa, pecite biskvite jedan po jedan.
  3. U zdjeli dobro promiješate brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo, sol i šećer. Zatim dodajte ulje, vodu i/ili kavu, jaja i vaniliju i miješajte pjenjačom dok ne dobijete ujednačenu tekuću smjesu bez grudica.
  4. Podijelite tijesto u kalupe ili ispecite pola pa pola.
  5. Pecite 35 do 37 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu svakog kolača ne izađe čista. Izvadite biskvite iz pećnice i ostavite ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.
  6. U lonac stavite vodu i šećer i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte konjak, dobro promiješajte i ohladite u hladnjaku.
  7. U manjem loncu miješajte mlijeko i kakao dok se kakao sasvim ne otopi. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne zavrije. Maknite s vatre, dodajte nasjeckanu čokoladu i med i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite da se ohladi.
  8. Istucite vrhnje mikserom. Malo šlaga prvo umiješajte u otopljenu čokoladu pa onda svu čokoladu prelijte u šlag i nježno lopaticom miješajte dok smjesa ne bude iste boje. Mousse spremite u hladnjak.
  9. Prebacite jednu koru na tanjur za posluživanje, s donjom stranom prema gore da bolje upije sirup. Pokapajte s pola sirupa, rasporedite trećinu moussea. Stavite drugu koru i nju pokapajte s pola sirupa i rasporedite ostatak moussea po vrhu i torte i ukrug sa strane.
  10. Po želji ukrasite komadćima čokolade ili kakaom u prahu.

7 eura za pola kilograma: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje Sjemenke konoplje možete dodati i na salatu Konopljine sjemenke možete dodati na tost s avokadom Konopljine sjemenke sjajno se slažu i sa smoothiejima +0 Konopljine sjemenke

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju