Inspirirani Meksičkim tjednom koji od 17. studenog traje u Lidlu, odlučili smo napraviti jedno od njihovih najdražih jela. Meksikanci vole jesti tacose kada su u žurbi i trebaju brzo neko hranjivo jelo, jedu ga za gablec, na ulicama, u društvu, na raznim slavljima i u krugu obitelji. U hrskavu kukuruznu ili pšeničnu tortilju danas možete staviti gotovo sve od povrća, mesa, umaka i sira, a mi smo se odlučili za klasičnu, tradicionalniju verziju.
Taco dobilo je ime još u 18.st. kada su rudari i radnici na željeznici i motali barut u papir ''poput taquita''. Tada su za gablec najčešće jeli začinjeno meso s minimalno povrća, onog kojeg su imali u trenutku, u kukuruznoj tortilji. Ovo vrlo hranjivo i jeftino jelo dobilo je tada naziv ''rudarski taco'' s kojim su meksički radnici ubrzo upoznali Sjedinjene Američke Države gdje su odlazili raditi i, naravno, sa sobom nosili gablec.
Danas cijeli svijet zna za tacose te ih rado jedemo i u našim krajevima. U ovom jelu možete biti kreativni koliko želite, a za početak isprobajte naš recept koji će vam se bez sumnje svidjeti dok sve namirnice možete nabaviti u Lidlu.
RECEPT - ŠARENI TACOSI S MLJEVENIM MESOM I SVJEŽIM POVRĆEM
Sastojci:
150g EL TEQUITO Taco školjki
250g rajčice
1 ljubičasti luk
Nekoliko grančica svježeg korijandera
1 avokado
1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica dimljene paprike
Pola žličice mljevenog kumina
Pola žličice origana
Sol, papar
500 g mljevenog miješanog mesa
Dvije žlice EL TEQUITO Taco umaka (blaži ili ljuti, po želji)
3 žlice kukuruza šećerca
limeta
ulje
Priprema:
1. Meso začinite solju, paprom, kuminom, origanom, češnjakom u granulama i dimljenom paprikom. Koristiti možete i piletinu ili juneći odrezak s istim začinima ili pak izvaditi sadržaj iz chorizo kobasice i prepržiti ga na tavi.
2. Meso prepržite na tavi na kojoj ste dodali žlicu ulja do zlatne boje. Radite li tacose s pilećim ili junećim odreskom, začinite ga na isti način i marinadi dodajte malo ulja. Ispecite odrezak u komadu na gril ili običnoj tavi pa ga prije serviranja u taco narežite na tanke trakice.
3. Luk nasjeckajte na sitno kao i rajčicu te listove svježeg korijandera, sve posolite i popaprite, dodajte kukuruz šećerac te po svemu iscijedite sok pola limete. Dobro sve promiješajte. Narežite avokado na tanke trakice.
4. Toplo-hladne tacose slažite tako da u taco školjku stavite žlicu mješavine od povrća, pa prženo meso, pa nekoliko trakica avokada, umak za tacose i na vrh žlicu povrća. Uživajte u sočnim toplo-hladnim tacosima s toplim mesom s dimljenim štihom koje odlično ''gasi'' svježina povrća.
Tacose poslužite društvu uz meksičke pivice Argus Camaro cerveza ili EL TEQUITA napitak od jabuke, kaktusa i limete.
Sve za ove jednostavne i brze tacose pronađite u obližnjem Lidlu te isprobajte ostale meksičke delicije koje u Meksičkom tjednu od 17. studenog možete pronaći na njihovim policama. Isprobajte EL TEQUITO fajite, tortille i burrita te okusima otputujte na uzavrele meksičke ulice.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.