Kuglice sa sirom obožavana su grickalica u cijelom svijetu. Dolaze naravno u raznim veličinama, a i nisu uvijek kuglice, razlikuju se i u začinima, ali svima je zajednička meka sredina i fini hrskavi sir izvana.

Malene kuglice od tijesta i sira idealne su za sto prilika, za partyje, grickanje uz film, uredske zabave ili izlete na planine. Čuvaju oblik i jednostavno ih je prenašati, a dovoljno su zasitne da mogu zamijeniti ručak. I više su nego dovoljno ukusne da ih se odlučite ispeći bez ikakva razloga.

Ako isprečete vrlo sitne kuglice sa sirom (tada ćete ih naravno peći i puno kraće), možete ih koristiti umjesto krutona u salatama i juhama, a klasične ili nešto veće kuglice možete koristiti kao mini pecivo za fine sendviče s nevjerojatno ukusnom i hrskavom koricom.

Kuglice za koje vam donosimo recept inspirirane su talijanskim klasikom cucine povere – cacio e pepe. Za njih ćete trebati odvojiti samo oko 45 minuta, uključujući pečenje na koje otpada polovica toga vremena. Poslužite ih vruće, a ako vam slučajno ostanu i za drugi dan, zagrijte ih u mikrovalnoj prije posluživanja.

Sastojci za kuglice sa sirom:

  • 240 ml punomasnog mlijeka, plus 1 čajna žličica
  • 115 g maslaca, narezanog na kockice
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 130 g brašna
  • 5 velikih jaja
  • 70 g svježe ribanog parmezana
  • 70 g svježe ribanog pecorina, plus 2 žlice za posipanje

Priprema kuglica sa sirom:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom. Postavite dvije rešetke u sredinu pećnice.
  2. U loncu zagrijte mlijeko s maslacem, 1 čajnom žličicom soli i 1 čajnom žličicom papra na srednje jakoj vatri i kuhajte dok se ne počnu stvarati mjehurići, ali nemojte pustiti da zakuha.
  3. Dodajte brašno i snažno tucite drvenom kuhačom dok se smjesa ne sjedini. Smanjite vatru i kuhajte uz stalno miješanje 2 minute. Ulijte smjesu u blender i dodajte 4 jaja, parmezan i pecorino i miksajte dok se sve ne sjedini.
  4. Stavljajte dio po dio tijesta u slastičarsku vrećicu sa širokim okruglim otvorom na nastavku (ili u običnu plastičnu vreću za zamrzavanje kojoj ćete odrezati jedan kut).
  5. U lim istiskujte tijesto na kupove veličine otprilike 3 x 2 centimetra, pazeći da između ostavljate barem 2 i pol centimetra razmaka.
  6. U maloj posudi umutite preostalo jaje i 1 čajnu žličicu mlijeka pa premažite svaku kuglicu i pospite s još pecorina, soli i paprom.
  7. Pecite kuglice sa sirom dok ne dobiju lijepu boju, 15 do 20 minuta, a na pola pečenja zamijenite mjesta limovima – onaj s gornje rešetke prebacite na donju i obrnuto.
  8. Poslužite vruće.

Puni kemije: Jednostavan način kako možete prepoznati lažni sir Sir - 3 Sir - 2 Sir - 1 +0 Pizza

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju