Tražite ideju za jednostavne i brze, ali efektne i fine zalogajčiće koje ćete ponuditi na zabavi ili kao predjelo uz večeru? Odgovor je: bruschette.

Bruschette su ukusno (pred)jelo koje je brzo gotovo i ne kuha se, pa su zato idealne za zabave i veća druženja.

Ovo poznato talijansko predjelo zapravo su prepečene kriške kruha aromatizirane maslinama i češnjakom i prekrivene nasjeckanim i začinjenim rajčicama ili drugim povrćem, mesom ili ribom.

Od bezbroj varijanti donosimo jednu malo pikantniju, ali savršenog okusa – sa slanim srdelama. Za ovaj recept za bruschette trebat ćete, uz slane srdele, rajčice, luk, češnjak i peršin.

Plava riba izvrsna je za zdravlje, a često je zanemarujemo. Ovaj recept je sa slanim srdelama pa se ne morate gnjaviti nabavljanjem i pripremom svježe ribe, a jednako će vas opskrbiti omega 3 masnim kiselinama, vitaminom B12 i vitaminom D. Srdele su također dobar izvor kalcija, magnezija, željeza, kalija i cinka pa su dobre za imunološki sustav, izgradnju mišića i zdravlje kostiju.

Ako vas s ovim nismo dobili – slane srdele izvrsno će se slagati sa suhim pjenušcima i suhim crnim vinima poput plavca ili cabernet sauvignona.

Vrijeme pripreme: 10 minuta. Količine iz recepta lako možete prilagoditi broju ljudi za koji spremate bruschette.
 

Sastojci za bruschette sa slanim srdelama:

  • 6 kriški bageta
  • 6 slanih srdela
  • 1 rajčica
  • ½ crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • peršin za ukrašavanje

Priprema bruschetta sa slanim srdelama:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Izvadite srdele iz ulja i stavite na kuhinjski papir da se ocijede.
  3. Češnjak ogulite i prepolovite, a luk narežite na sitno. Operite i grubo nasjeckajte peršin.
  4. Kriške kruha narežite, premažite maslinovim uljem i stavite u lim za pečenje. Pecite oko 5 minuta dok ne postanu hrskave.
  5. Izvadite iz pećnice i natrljajte češnjakom i rajčicom da se upiju u kruh.
  6. Na svaku krišku posložite srdele, crveni luk i nasjeckani peršin.
  7. Pokapajte maslinovim uljem, začinite solju i paprom i poslužite.

  Najzdravije vrste riba koje možete pronaći na hrvatskim ribarnicama +0 Srdele - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju