Baklava je poslastica koja je davno – i dakleko – prešla granice Bliskog istoka s kojega potječe. Tradicionalno se radi i u Grčkoj i Turskoj, a varijacije su beskonačne. Ako ste se ikada našli u Istanbulu pred izlogom sa svježim baklavama, taman da ih i ne volite, sigurno ste ostali zadivljeni bogatstvom i maštovitošću punjenja tih privlačnih zlatnih jastučića koji plivaju u mirisnom sirupu.

Baklava od pistacije klasik je bez premca. Iako tradicionalna izvedba s domaćim vučenim korama zahtijeva i vještinu i strpljenje, s kupovnim korama možete malo prevariti tradiciju i za samo malo više od sat vremena uživati u nevjerojatno aromatičnom desertu koji se rastapa u ustima i časti vas fantastičnim aromama.

A fantastična aroma upravo je glavna osobina ove ukusne baklave s pistacijama koju sirup od naranče jednostavno podiže na neku drugu, nezemaljsku razinu. Nemojte se bojati probati, bit ćete oduševljeni rezultatom!

Sastojci za baklavu s pistacijama i narančom:

  • 3 šalice pistacija
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • 450 g kora za pite i savijače
  • 230 g maslaca, otopljenog
  • 1 naranča
  • ¾ šalice šećera
  • ¾ šalice vode
  • ⅓ šalice meda
  • 1 čajna žličica vodice cvijeta naranče

Priprema baklave s pistacijama i narančom:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Namastite lim za pečenje dimenzija 23x33 centimetra.
  3. U blender stavite cimet i pistacije i fino ih sameljite.
  4. Dvije kore tijesta za pite stavite u lim za pečenje i premažite ih rastopljenim maslacem.
  5. Ravnomjerno pospite smrvljenim pistacijama.
  6. Ponovite još jednom: 2 kore, maslac pa pistacije.
  7. Završite slaganje s dvije kore i premažite ih maslacem.
  8. Nožem po duljini izrežite na šest redova. Ako želite baklavu u obliku rombova, sada napravite 10 dijagonalnih rezova, a ako želite baklavu kvadratnog oblika – napravite deset rezova okomitih na prvih 5.
  9. Pecite 45-50 minuta, dok baklava ne počne dobivati lijepu zlatno smeđu boju.
  10. Dok se baklava peče, naribajte koricu naranče i iscijedite sok i stavite ih u manji lonac. Dodajte šećer, vodu, med i vodicu cvijeta naranče.
  11. Kada zakuha, nastavite kuhati još 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
  12. Vruću baklavu prelijte sirupom tako da je zalijete u dva navrata kako bi se sirup bolje upio.
  13. Poslužite toplo i uživajte.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju