Kao bakine s orasima, francuske s diplomom, azijske ili američke - kad je riječ o palačinkama, Zagreb nudi ponešto za svakoga, i okusima i cijenama. I dalje je najpopularniji princip "složi svoju palačinku", a kao baza dolaze kreacije u najrazličitijim bojama. 

Kim's coffee

Kim's coffee u Petrovoj ulici nije klasična palačinkarnica, nego mjesto za finu kavu, doručak ili desert u čaši – milkshake ili toplu čokoladu u ugodnom interijeru.

Što se tiče palačinki, odabrati možete između klasične (14 kuna) , čokoladne ili s cimetom (15 kuna) pa nastaviti redati dodatke kojih ima u izobilju (od 5 do 7 kuna). Među zanimljivijima zasigurno je sirup od đumbira ili javorov sirup, nezaobilazan u američkim recepturama.

Palačinka s Nutellom i preljevom od šumskog voća stajala bi nas 26 kuna. Pumpkin spice latte, Kinder bueno hot chocolate ili Oreo cookie shake samo su neke od ponuđenih. Među popularnijima su Kinder bueno milkshake (28 kuna) i Raffaelo (28 kuna). 

Palačinkarnica Galapagos

Palačinkarnica Galapagos u Horvaćanskoj omiljeno je mjesto studenata kad im padne šećer, a u ponudi imaju i solidan broj kombinacija slanih palačinki. Smješteni su u malom prostoru s nekoliko stolova, ali zato nećete bankrotirati zanesete li se s dodacima. Idealni za neodlučne, Galapagos ima već pripremljene kombinacije sastojaka na jelovniku, a tko želi može se odlučiti i za neki od dodataka poput primjerice bananka ili jagoda (3-5 kuna).

Ovdje možete navratiti i na klasik poput palačinke s orasima i šećerom koji ćete platiti 18 kuna ili naručiti praznu palačinku pa ubaciti sastojak poput meda ili pekmeza. Palačinka s Nutellom ovdje stoji 20 kuna. 

Choco Cafe

Choco Cafe osvojio je ukuse Zagrepčana na prvu i nedugo nakon toga otvorio se na još tri lokacije u gradu. Mogu se pronaći u Voltinom (Višnjevac), Sopotu (Turinina), Maksimiru (Petrova) i u centru (Teslina).

Funkcionira po principu „složi svoju palačinku“ pa nakon što odaberete crnu ili bijelu bazu, slijedi dio u kojem birate dodatke poput čokoladnog moussea, Linolade, pudinga, Nutelle, marmelade, maslaca od kikirikija i ostalih kojima se cijena kreće od 4 do 8 kuna.

Zatim sve začinite voćem, orašastim plodovima, čokoladicama kao što su Kinder ili nešto od Kraša. Najjeftinije je voće, a najviše ćete platiti Kinder Maxi (12 kuna). Tako primjerice palačinka s Nutellom i preljevom od jagoda stoji 28 kuna.

Od slanih palačinki najpopularnija je ona sa šunkom, a birati možete i one s četiri sira, Caprese s mozzarellom i rajčicama te proteinske. Choco Cafe u ponudi ima burgere, kao i sendviče. Prostor je uređen „kao bakin“, a tijekom vikenda u centru računajte na gužvu. 

  Tiramisu - 2 Hrana i piće Pripremite pećnice: Recept za tiramisu koji je lako obožavati

Latina

Palačinkarnica u Trakošćanskoj ulici na Trešnjevci ima svoje obožavatelje koji neumorno slažu palačinke u svim bojama – od ljubičaste borovnice do ružičaste maline, narančaste marelice, žute banane, smeđe s kakaom i žućkastog klasika.

Nakon što se odlučite za boju (16 – 20 kuna) slijedi igranje dodacima, a ako ne želite gubiti vrijeme na razmišljanje, uvijek možete odabrati gotovu opciju poput popularne Latine s vrućim višnjama i sladoledom.

Palačinka s Nutellom i preljevom od karamele košta 28 kuna, a odlučiti se možete i za kompliciranije kreacije s primjerice proteinima. Vafli i slane pohane palačinke također su u ponudi.

 

Bonk

Na mjesto nekadašnje Kave tave na Britancu stigao je Bonk, koji osim palačinki nudi i šarolik izbor za doručak, lazanje i burgere.

Debeljuškaste palačinke dolaze po pet u porciji, a cijena im je od 27 do 35 kuna. Među popularnijima je Berry Nuts s Nutellom i jagodama od 34 kune. Prvakinja među originalnim okusima je Stripe Flaps s hrskavom slaninom i javorovim sirupom. Želite li isprobati palačinke s tamnim pivom – i to možete jer Bonk ima i široku ponudu klasičnih piva i craftova

Le Mika Bistro

Od male palačinkarnice s tek nekoliko stolova na terasi, Le Mika je „odrastao“ u bistro gdje se uživa u klasicima francuske kuhinje i idealno je mjesto ako želite kušati originalne „crêpes“ koje priprema maître crêpier, odnosno stručnjak za pripremu palačinki s diplomom.

Kod Mike u Teslinoj okusi tijesta se ne maskiraju brojnim dodacima. Tanke su poput rizle, mekane, a hrskave. Odabrati možete i galettes (palačinke od heljdina brašna) – jedan od hitova je onaj s kozjim sirom, ratatouilleom i hrskavom pancetom. Slatki klasik je crêpe Suzette, flambirana palačinka s narančom i bademima. Palačinke kod Mike su delikatesne, pa su i cijene nešto više. Prosječna cijena palačinki je oko 50 kuna.

Američki gulaš Hrana i piće Američki gulaš s makaronima i sirom koji se kuha u jednom loncu

Omma

Fuzija korejske i japanske kuhinje stanuje u Unskoj ulici, nedaleko od Cibone. Azijski restoran odlična je lokacija ako želite kušati azijske kimchi palačinke. Porcija od dvije slane palačinke s kimchijem (fermentiranim povrćem) stoji 25 kuna. Konkretne i masnije od klasika na koje smo naviknuli, Ommine će vas palačinke zasititi, a isprobati možete i neki od drugih egzotičnih specijaliteta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju