Konzervirana rajčica bolji je izbor za juhe i variva

Kuhari se slažu da su svježe namirnice uvijek bolje od konzerviranih. Ili je to barem slučaj sve dok se ne spomenu rajčice. Čak se i slavni chefovi slažu da su konzervirane rajčice bolji izbor za pripremu juha, variva i gulaša, odnosno za jela koje se termički obrađuju na laganim temperaturama dulje vrijeme.

Konzervirane rajčice imaju koncentriraniji okus i boju te dublji okus od svježih rajčica izvan sezone, a vrlo su jednostavne za pripremu. Konzerva se otvori, istrese se sadržaj i kuha. Kod svježih rajčica treba zarezati kožicu, blanširati plodove u vrućoj vodi, oguliti ih, odstraniti koštice, a tek onda koristiti ih za jelo. Čak i ako kuhate varivo ili gulaš sa svježim rajčicama, dodajte malo i onih iz konzerve.

Pelati su savršen izbor za umake zimi

Svježe rajčice u sezoni izvrstan su odabir za pripremu umaka. No ako pripremate crveni umak u zimu, poslužite se bolje pelatima iz konzerve. Birajte cijele oguljene rajčice iz konzerve jer vam upravo one omogućavaju da samostalno odlučite kako će izgledati vaš umak. Možete ih odmah nasjeckati, pasirati ili pustiti da se kuhaju (i samostalno raspadnu na manje dijelove tijekom dugotrajne termičke obrade.

Konzervirane rajčice odličan su izbor za pripremu gulaša, variva i umaka Konzervirane rajčice odličan su izbor za pripremu gulaša, variva i umaka (Foto: Getty Images)

Usitnite ih kuhinjskim škarama

Ako recept iziskuje korištenje zgnječenih rajčica, budite oprezni. Pokušate li zgnječiti cijelu oguljenu rajčica iz konzerve, vjerojatno ćete napraviti nered u kuhinji. Umjesto toga, prvo rajčicu narežite na manje komade kuhinjskim škarama ili nožem, potom ih prebacite u veću posudu pa ih zgnječite gnječilom za krumpir.

Malo koncentrata rajčice čini čuda

Koncentrat rajčice, kao što ime sugerira, gusta je smjesa s koncentriranim okusom tih crvenih plodova koja može poboljšati okus brojnim jelima. Od koncentrata rajčice možete raditi različite juhe, variva i gulaše. Dat će punoću okusa mnogobrojnim crvenim umacima, a dodati je možete i u mesnu štrucu. Samo mala količina dovoljna je da promijeni okus nekog jela, stoga pažljivo dozirajte.

Ne zaboravite uravnotežiti okuse

Rajčice imaju izraženu dozu kiselosti koju je potrebno uravnotežiti tijekom kuhanja. Ta kiselost još je primjetnija kod konzerviranih rajčica. Kiselost rajčice možete smanjiti ako u jelo dodate malo šećera ili pak prirodne izvore slatkoće poput nasjeckanih mrkvi te pustite da se termički obrađuju zajedno s konzerviranim rajčicama. Ako želite smanjiti kiselost umaka od rajčice, u njega možete dodati i malo sode bikarbone, koja će učinkovito promijeniti njegovu pH-vrijednost.

Totalni hit od 3 sastojka: Odličan umak od rajčice koji ćete lako napraviti i ako imate dvije lijeve u kuhinji Umak od rajčice - 5 Umak od rajčice - 4 Umak od rajčice - 1 +1 Umak od rajčice - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju