Za ukusnu piletinu ili krmenadle ne treba nam pećnica, ali pod uvjetom da se pridržavamo savjeta vrsnih kuhara. Kuhari savjetuju da se meso posuši papirnatim ručnicima prije pečenja ili ako ga odmrzavamo, ostavi nekoliko sati u hladnjaku da ne bude vlažno. Dobro ga je i posoliti najmanje 45 minuta ranije jer tako brže postiže temperaturu na kojoj se dobiva umami, odnosno slast.

Odmrzavamo meso na pogrešan način

Najbolje je meso odmrzavati u hladnjaku. Izvadite ga iz zamrzivača, ostavite u posoljenoj vodi u loncu, stavite u hladnjak i zaboravite na njega dok se ne odmrzne. Ne samo da ćete smanjiti rizik od zaraze nego se i meso neće skuhati na površini, kao što je slučaj kad odmrzavamo meso u mikrovalnoj pećnici.

Stavljamo hladno meso u tavu

Stavimo li meso iz hladnjaka direktno na tavu, rezultat bi nas lako mogao razočarati. Želite li fino i sočno jelo meso, ostavite ga najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi, ali ne više od jednog sata izvan hladnjaka.

Kotleti Hrana i piće 5 trikova za pečenje savršeno sočnog svinjskog kotleta

Nestrpljivo dodajemo meso u tavu

Ako tava nije dovoljno zagrijana, meso će se zalijepiti, a sva će se sočnost izgubiti. Kuhari savjetuju da najprije stavite malo ulja na tavu koja dobro zadržava toplinu. Zagrijte tavu i stavite meso prije nego što se ulje počne pušiti. Pečete li meso koje samo na jednoj strani ima kožu – neka ta strana ima prednost na tavi.

Prebrzo okrećemo komade

Meso je spremno za okret na tavi kad se prestane lijepiti za površinu. To provjerite tako da lagano podignete rub mesa - ako ima zlatnosmeđu boju i ne lijepi se, tada je vrijeme za pečenje na drugoj strani. Jedino će tako dobiti finu hrskavu koricu.

Previše pojačavamo ili smanjujemo vatru

Idealno je da vatra bude jaka na početku, dok se meso ne se zapeče, a zatim je smanjite tako da bude srednje jačine. Dok se peče, nemojte se udaljiti iz kuhinje, ali ni neprestano bockati meso, okretati ga ili gurkati jer neće biti ukusno. Nakon što je meso gotovo, ugasite vatru i maknite tavu s ringa kako se ne bi isušilo.

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 Pohana svinjetina +0 Tajne mekanog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju