U Omišu se od ovog ljeta kuha fina priča u kojoj glavnu ulogu imaju jela od kvalitetnih, domaćih sastojaka, a priprema ih mladi chef Marko Mijić u restoranu Glastronomy. Iako ima tek 17 godina, zahvaljujući ljubavi prema gastronomiji i ambiciji, Marko je imao prilike učiti u zagrebačkom Noelu, restoranu s Michelinovom zvjezdicom.

"Naučio sam brojne tehnike koje se rijetko gdje viđaju, zapravo možda samo u takvom tipu restorana kao što je Noel“, otkriva Marko, koji se u Omišu školovao za kuhara. Mladom chefu kuhanje je u genima, a kuharsku školu upisao je kako bi jednog dana preuzeo obiteljski restoran. U Noelu je razvio žar prema fine diningu i spajanju naizgled nespojivih namirnica.

"Marko ruši predrasude da je za uspješnu karijeru potrebno imati godine iskustva. Naravno, iskustvo je bitno, ali najvažnije su volja i upornost“, otkriva Ana Glas, vlasnica restorana koja radi i u kuhinji, dodajući kako chef, inspiriran naučenim, priprema i posebne, fine dining večeri.

Dugogodišnji san 

Osim toga, Glastronomy surađuje i sa srednjom školom Jure Kaštelan, u kojoj se Marko školovao pa srednjoškolci dolaze po dodatno znanje u restoran.

Obzirom da je kuharica po struci i kuhanje joj je velika strast, otvaranje restorana Ani Glas bio je dugogodišnji san. No obzirom da je godinama živjela u Austriji trebalo je puno hrabrosti za tako veliki korak.

Glastronomy - 9 Glastronomy - 9 (Foto: Glastronomy)

"Od samog početka poslovanja restorana radili smo domaće tjestenine, domaći maslac, chutney, ali i sushi. Petkom smo imali Sushi friday, što se gostima osobito svidjelo“, kaže nam Ana i dodaje kako su pohvale stizale i na račun fritto mista, kao i domaće tjestenine poput pljukanaca s biftekom i vrganjima te njoka od bundeve na maslacu i kadulji. O tome što ljudi misle o Glastronomyju sugerira i visokih 4,8 na Google recenzijama.

Tematske večeri 

Ljeti su se najviše naručivale tjestenine (14-18 eura), a hit su bili i burger s krumpirićima od batata (18 eura) te brancin s krumpirom i špinatom (21 euro). Zimi restoran radi četvrtkom, petkom i ponekad subotom za tematske večeri, a najbolje je prihvaćen fine dining koncept koji uključuje sedam sljedova i piće dobrodošlice za 35 eura.

Glastronomy - 8 Glastronomy - 8 (Foto: Glastronomy)

"Ovaj tjedan radimo slavonsku večer po inspiraciji na moj rodni kraj, a sljedeći tjedan pripremamo humanitarne večeri. Obzirom da dolaze blagdani pravo je vrijeme da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije. Sljedeći tjedan organiziramo tri dana za redom Hajdučke večeri u suradnji s DPH Omiš i DPH Dugi Rat te nekolicinom Omiških ugostitelja.

Humanitarnu akciju u Omišu započinjemo Hajdučkim kvizom u četvrtak, a u petak i subotu organiziramo večere. Ljudi će moći donirati novac koliko tko želi i koliko tko može, a mi ćemo donirati dio zarade“, otkriva vlasnica te dodaje kako svaki tjedan organiziraju i pub kvizove.

Skupa je, ali ljudi u Zagrebu čekaju u redu da je probaju. Evo što trebate znati o Dubai čokoladi Ülker Dubai čokolada Dubai čokolada - 3 Usporedba Dubai bara by Juraj Klepić i Ülkerove pločice iz Deliiicija +2 Gdje je Jura by Juraj Klepić - Dubai čokolada

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju