Neki putuju radi iskustva i promjene okoline, neki da bi se divili raznolikosti svijeta, neki da bi upoznali nove ljude, a svi putujemo da bismo isprobali nešto novo na tanjuru. A kakvi bi to bili ručak ili večera bez deserta koji na putovanju postaje još slađi jer ne vrijede nikakva pravila ni dijete. Ovo je nekoliko najpoznatijih deserata na svijetu – koliko ste ih do sada već probali?

1. Creme Brulee

Kremasti desert s hrskavom koricom sličan je pudingu. Pravi se od masnog vrhnja, jaja, šećera i vanilije, a na francuskom doslovno znači „zapečena krema“. Ovaj desert neizostavan je dio francuske kuhinje, a prilično je jednostavan i ne iziskuje puno kaosa u kuhinji pa ga lako možete rekreirati kod kuće.

2. Pita od jabuka

Premda nam je pita od jabuka poznata i nije neko otkriće Amerike, upravo je američka pita od jabuka postala najpoznatija u svijetu – djelomično i zahvaljujući filmu koji joj odaje počast u naslovu. Baza američke pite je prhko tijesto preliveno nadjevom, te prekriveno još jednim slojem prhkog tijesta, a osim jabuke popularni nadjevi su i od trešnje, jabuke, bundeve…

3. Baklava

Baklava je bogata i sočna slastica koja potječe iz Turske, Grčke i arapskih zemalja, a stigla nam je i u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Radi se o desertu spravljenom od jufki, nadjeva od orašastih plodova te šećernog sirupa. Servira se dobro natopljena i dobro ju je pustiti na hladnom mjestu dan-dva.

4. Kremšnite

Kod nas se kremšnite gotovo uvijek poistovjećuju s gradom Samoborom, no prisutne su diljem srednje i jugoistočne Europe u različitim oblicima. Pravi se od lisnatog tijesta s kremom od tučenih jaja i lako ćete ju prepoznati po sličnom imenu u svim zemljama osim u Poljskoj gdje nosi naziv – Napoleonka.

5. Torta Black Forrest (Schwarzwald)

Bogata torta podrijetlom iz Njemačke sastoji se od slatkog vrhnja, crne čokolade i višanja. Kada ju ugledate, postaje jasno otkuda tako mračan i moćan naziv, a kada ju isprobate, shvatit ćete zašto joj nekad tepaju da je kraljica torti.

6. Cannoli

Možda i najomiljeniji talijanski (pardon, sicilijanski!) desert pravi se od tijesta i sira ricotte. No, mogu se dodati i kava, cimet, pistaciji ili kandirano voće. Vrlo su prepoznatljive jer dolaze u obliku valjaka napunjenih finom smjesom – odmah znate da je otpor uzaludan.

7. Eszterhazy torta

Slavna torta od lješnjaka i bogate kreme prepoznatljiva je po svojim bež tonovima i smeđim vitičastim dekoracijama na vrhu. Može biti ukrašena i malinama, a ako ju još niste probali, skoknite u susjedstvo jer je ovaj recept desert nadomak ruke. Naime, riječ je o senzaciji koja dolazi iz mađarskih kuhinja.

8. Knafeh

Knafeh je tipični bliskoistočni desert koji se pravi od posebne vrste tijesta natopljenog slatkim šećernim sirupom i obloženog sirom. Premda se proširio diljem Bliskog istoka, Mediterana i Balkana, najbolji knafeh pronaći ćete – svi se još uvijek slažu – u Palestini.

9. Sladoled od šafrana

Čuli smo za svakakve vrste i sastojke, no iranski sladoled od šafrana zvuči posebno egzotično i primamljivo. A čini se da osvaja nepce s lakoćom jer ga je CNN uvrstio na listu 50 najboljih svjetskih deserata.

10. Tri leće

Prije nego kažete konobaru „Ne hvala, jedna će biti dovoljna!“ znajte da je tri leće naziv za jedan kolač, a naziv je dobio po tri vrste mlijeka od kojih se spravlja. Riječ je o natopljenom mekanom biskvitu s karamel kremom koji nam je stigao sve iz daleke Latinske Amerike.

Kviz za ljubitelje Jadrana: Koliko dobro poznajete hrvatske otoke? +0 Vis

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju