Smjestili ste se u hotelsku sobu i odložite kufere. No prije nego se raspakirate, napravite kratku inspekciju sobe jer u njoj se mogu skrivati opasnosti koje vam mogu pokvariti putovanje.

1. Najprljaviji predmet u sobi

Neki predmeti u hotelskoj sobi pravo su leglo bakterija i virusa zbog kojih bi vaše putovanje moglo završiti s probavnim smetnjama, povišenom temperaturom ili nekom drugom zdravstvenom tegobom.

Naime, brojna istraživanja su potvrdila kako je najprljaviji predmet u hotelskim sobama daljinski upravljač koji može sadržavati jednaki broj mikroorganizama kao i WC daska.

Razlog je taj što ga dodiruje svatko, a osoblje hotela ga nikada ne očisti. Na drugom mjestu se nalazi telefon, odnosno njegova slušalica.

Savjet: Prije nego koristite neki od navedenih predmeta, temeljito ga prebrišite antibakterijskim maramicama.

2. Najprljavije mjesto u sobi

Hotelske sobe su presvučene tepisima ili tepisonima koji na prvu izgledaju vrlo čisto i održavano. No vanjski izgled zapravo je samo kamuflaža jer hotelski tepisoni skrivaju brojne opasnosti za vaše zdravlje.

Naime servis za čišćenje tepiha ovu površinu održava vrlo površno što nikako nije dovoljno da ukloni svu prljavštinu unesenu cipelama te za zdravlje opasne mikroorganizme poput gljivica, bakterija i virusa.

Isto tako, pranje tepiha radi se posebnim, agresivnim kemikalijama koje mogu nadražiti kožu i izazvati alergijsku reakciju.

Savjet: Hotelskom sobom nikada nemojte hodati bosi. Sa sobom na putovanje uvijek ponesite papuče ili natikače.

3. Opasnost koja vreba iz kreveta

Iako je velika vjerojatnost da je posteljina u hotelskoj sobi čista i friško oprana, opasnost se može kriti ispod površine, točnije na hotelskom madracu. Prije nego legnete ili pak izvadite stvari iz kufera i poslažete ih po krevetu, podignite plahtu i napravite kratki pregled madraca.

Primijetite li neobična, sitna zrnca koja se pomiču, riječ je o stjenicama. Iako možda zvuči paranoično, stjenice u hotelskim sobama nisu nikakva rijetkost. Kada se jednom zavuku u vašu odjeću ovih se sitnih životinjica, koje se hrane stanicama ljudske kože, vrlo teško riješiti te postoji opasnost da ih na odjeći prenesete i u vaš dom.

Savjet: Posumnjate li da se na vašem madracu skrivaju stjenice uklonite sve stvari iz sobe i odmah prijavite problem hotelskom osoblju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju