Većina hotela nalazi se na jednoj adresi, i naravno, jednoj državi. No, ovaj hotel i više je nego poseban, jer se nalazi u dvije države! Spavanjem u njemu noć ćete provesti u Švicarskoj ali i Francuskoj, i dokazati kako je istodobno moguće spavati u dvije zemlje.

Naime, hotel Arbez presijeca granicu Švicarske i Francuske, a razlog tome je što je sagrađen netom prije nego je određena nova granica između dvije zemlje. Napravljen je još u 19. stoljeću, a iako ga krase tek dvije zvjezdice, zbog same priče, isplati se u njemu provesti makar jednu noć.



Jednom kad odsjednete u njemu, države možete mijenjati u svega nekoliko sekundi. Posljedica je to mira iz 1862., sklopljenom između švicarske i francuske vlade, koja je napravila novu crtu razgraničenja između dvije države.

Prije stupanja sporazuma na snagu, lokalni biznismen odlučio je napraviti zgradu koja će s francuske strane imati kafić, a sa švicarske dućan. Tako je i bilo sve do 1921., kad je zgradu kupio Joseph Arbez i prenamijenio je u hotel.



Izvrsna stvar kod smještaja ovdje jest činjenica da mnoge sobe hotela presijeca granica, tako da možete spavati s glavom u Švicarskoj, a nogama u Francuskoj. Naravno, ne treba smetnuti ni s uma da se ovdje kuhaju i specijaliteti obje kuhinje, pa tako možete pojesti fondue na švicarski način ili uživati u kultnom foie gras.

Mnogi putnici staju ovdje na proputovanju, kako bi mogili kasnije pričati da istu noć spavali u dvije zemlje, pa nanese li i vas put ovdje, podijelite s nama tajne švicarsko-francuskih snova.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju