Svi se nekad volimo razmaziti i pokloniti si pravi odmor koji uključuje vrhunske užitke kao što su spa i wellness-poslastice. Odabira zaista ima mnogo, a evo što smo pronašli u povijesnom Trogiru, gradu koji odiše mnoštvom atrakcija i koji je dobar odabir ako opuštanje želite spojiti s poviješću.

Luksuzan odmor ne znači nužno i skup odmor. U to smo se uvjerili kad smo za svoje prijatelje tražili nešto što ćemo im pokloniti da se malo odmaknu od užurbanog života, a istodobno zadovolje svoje kulturološke potrebe za istraživanjem povijesti hrvatskih gradova.

Što istražiti?

Odabrali smo Trogir, dalmatinsku UNESCO-ovu prijestolnicu koja se diči zaštićenim područjem koje je takvim proglašeno 1997. godine. Već samom šetnjom starim ulicama, promatrajući posebno šarmantne zgrade, osjećat ćete zadovoljstvo, kao da ste u nekom drugom vremenu.

Nemojte zaobići daleko poznatu trogirsku katedralu sv. Lovre u kojoj se nalazi portal majstora Radovana, prošećite kraj zidina, kula i gradskih vrata, upoznajte gradske palače, a zaustavite se i kod kule Kamerlengo te kule sv. Marka. Ako pak volite legende i reljefne motive, upoznajte se s božanstvom sretnog trenutka u benediktinskom samostanu starom čak 950 godina.

Zaželite li se umjesto mora malo zelenila, prošećite do botaničkog vrta Garagnin Fanfogna. Dom je brojnim biljkama, a njegova raskoš leži u činjenici da je nekad bio privatni vrt aristokratske obitelji. Vjerujemo da ste shvatili da ovdje povijesti ima mnogo, stoga krenite i istražite današnje ostatke različitih povijesnih doba u jedinstvenom Trogiru.

Gdje se odmoriti?

Došlo je vrijeme i za nešto uživanja i opuštanja, što znači da vam treba mjesto na kojem ćete se osjećati kao što su se nekad osjećali stari Grci ili Rimljani, a u Trogiru ih ima mnogo. Jedno od spektakularnijih mjesta je boutique hotel Brown Beach House. Toksine koje ste nakupljali na svom radnom mjestu izbacite u sauni, relaksirajte se u hamamu i konačno shvatite zašto je upravo hamam na prostoru tadašnjeg srednjeg istoka u Osmanskom carstvu bio sinonim za uživanje.

Probudite se odmorni i spremni za nove pobjede. Osjećajte se kao aristokrat, jer to zaslužujete. Naši su prijatelji uživali, a vjerujemo da ćete i vi. Stoga ne čekajte i nemojte dopustiti da vaše plemićko mjesto zauzme netko drugi. Povijesni Trogir i dobrodošlica u svijet pravih wellness-užitaka zovu vas u hotelu Brown Beach House, no požurite jer na užitke se ne čeka!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju